Sirup iz materine dušice in jagodičevja

15 avgusta, 2021

Materina dušica ali divji timijan izhaja iz Sredozemlja in ima številne blagodejne učinke na naše zdravje. Ste vedeli, da iz materine dušice lahko pripravimo tudi sirup?

V vročih poletnih dneh je prijetno ohlajen sirup materine dušice čudovit osvežilen zeliščni napitek, ki pa ni samo to, saj materina dušica tudi v obliki sirupa blagodejno vpliva na dihala, deluje antiseptično, pomirja, izboljšuje spanec in še bi lahko naštevali.

Recept

Izjemno enostaven napitek pripravimo tako, da v kozico stresemo enako količino vode in sladkorja (denimo 2 dcl vode in 200 ml vode), ter pričnemo greti. Pred vrenjem dodamo pest ali dve cvetov materine dušice (lahko tudi listkov timijana) ter kuhamo še nekaj minut. Ko je sirup gost, ga precedimo in rahlo ohladimo. Še toplega shranimo v stekleničke in zapremo. Hranimo v hladilniku in porabimo v nekaj dneh.

Ideja za postrežbo

Sirup pri serviranju zmešamo s hladno vodo (lahko tudi mineralno), v poletnih dneh deneta kocka ali dve ledu. Za piko na i napitek obogatimo s svežim jagodičevjem, sirup pa je tudi zelo uporaben pri pripravi domačega sladoleda ali prijetna popestritev domačih koktajlov.

Na zdravje!

 

 

 

 

(Visited 146 times, 1 visits today)