Recept: Hiter tiramisu odličnega okusa

6 decembra, 2020
Recept: Hiter tiramisu odličnega okusa

Tiramisu je klasična italijanska sladica, ki ima verjetno že nešteto različic. Priprava je hitra in enostavna, čakanje, da se “uleže” pa malo manj. A tu je recept za tiramisu, ki ga lahko že po 2 urah postrežete, preverjeno! Za odličen okus poskrbite z izbranimi sestavinami.

 

Sestavine (količine so navedene za 4 osebe):

  • 24 bebe piškotov (tu ni tako pomembno, katere izberete, so pa okusni tisti, ki imajo malo več sladkorja, tiramisu piškoti)
  • 1 mala smetana za stepanje
  • približno enaka količina mascarponeja kot smetane (mascarpone siri se med seboj precej razlikujejo. cena ni nujno merilo za okus, ki se najbolj poda v sladico)
  • velika skodelica (3 dcl) močne kave (vsaj delno ohlajene)
  • po okusu: šilce kavnega likerja, žlica ruma
  • pravi kakav v prahu (izberite kakovostnega, saj sicer okus tiramisuja nekako ne bo pravi)

Priprava:

V skledo nalijte kavo (ta naj bo res močna – lahko skuhate turško, lahko iz kapsule) in pustite, da se malo ohladi. Med tem časom stepite skupaj smetano in mascarpone in žlico ruma. V kavo vlijte še šilce kavnega likerja (po želji), nato denite piškote tako, da se namoči le en konec, nato pa jih počasi vse potopite v kavo, pomagate si lahko z žlico ali pa jih pregnetete kar z roko. S tem se sicer izgubi oblika piškota v sladici, a končni učinek je vreden. Ko so vsi piškoti zmehčani, jih položite v primerno posodo, tako da prekrijejo dno (porabite približno polovico piškotne mase). Za mero”na oko” – posoda naj bo velika približno enako kot en zavitek piškotov. Maso s prsti enakomerno pritisnite ob dno. Nato naložite in razmažite plast smetane z mascarponejem, ter ponovite obe plasti. Po vrhu potresite s kakavom in postavite v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč.

Za hitro postrežbo: namesto v posodo, tiramisu naredite kar v postrežnih skodelicah. Če so prozorne, se poigrajte in naredite več tanjših plasti, saj bo sladica tako na pogled še lepša. V tem primeru bo dovolj, da se tiramisu hladi slabo uro.

 

(Visited 1.469 times, 19 visits today)