Pridišal je december, z njim pa domače sladice, piškoti in čokolada! Tokrat recept za domačo vročo čokolado in čokoladni liker (samo za odrasle).

Za oba recepta imamo trik, s katerim bosta napitka zares odlična!

Vroča čokolada

Sestavine:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml smetane za stepanje
  • 2 žlički pravega kakava
  • sladkor po okusu
  • trik za gosto in bogato je v dodatku koruznega škroba in/ali čokolade

Priprava:

Segrejemo mleko in smetano, vmešamo kakav in sladkor, dodamo največ pol žličke škroba in mešamo nekaj minut na srednji temperaturi. Nato prelijemo v skodelico, v katero smo na majhne koščke nalomili vrstico ali več čokolade (po okusu, lahko je temna, mlečna, bela, dodamo lahko tudi npr. nekaj cimeta, vanilije, kave…).

Pustimo 3 minute, nato premešamo. Po želji okrasimo s stepeno smetano in poljubnimi prelivi in posipi ter dodatki.

Čokoladni liker

Sestavine:

  • 250 gramov čokolade (lahko je temna, mlečna ali pa kombinacija obeh)
  • 200 g sladkorja
  • 1/2 litra mleka
  • 150 ml alkohola po izbiri (npr. vodke)
  • Trik je v dodatku 50 ml ruma z visoko stopnjo alkohola

Priprava:

Sesekljano čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Med tem zakuhamo mleko s sladkorjem, da se stopi. Ko se ohladi, počasi prilivamo v čokoladno zmes in premešamo.

Dodamo še alkohol in dobro zmešamo ter ohladimo v hladilniku vsaj nekaj ur. Pred postrežbo pretresemo steklenico oz. posodo.

Čokoladni liker lahko okrasimo z malce tekoče sladke smetane in naribano čokolado.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

(Visited 350 times, 6 visits today)
Close