8:37 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Na žlico: krepka enolončnica z listnatim ohrovtom

Listnati ohrovt je še ena super zimska zelenjava, odličnega okusa, hkrati pa zelo zdrava. Poznan je tudi kot divji ohrovt, južneje pa mu pravijo raštika. Tokrat smo ga uporabili v krepki čorbi, zimski enolončnici, ki vas bo pošteno nasitila – sploh, če boste vanjo dodali še klobaso.

Sestavine:

  • listnati ohrovt (lahko tudi drug ohrovt ali zelje)
  • krompir
  • korenje
  • čebula
  • suha rebrca ali krača (lahko tudi izpustite za brezmesno varianto)
  • olivno olje

Priprava:

Ohrovt očistimo in narežemo, če je steblo zelo čvrsto, ga zavržemo. Na hitro blanširamo. V loncu prepražimo sesekljano čebulo, nato pa vanj damo suha rebrca, na kocke narezan krompir in olivno olje ter zalijemo z vodo in zavremo, malo pokuhamo, dodamo še na kocke narezano korenje in ohrovt. Kuhamo, dokler ni vse skuhano in mehko. Po želji dosolimo in popramo ali v čorbi pogrejemo še posebej kuhano ali pečeno ali suho klobaso.

Namig: enolončnico postrežemo z zvrhano žlico kisle smetane za še boljši okus.

 

 

(Visited 240 times, 3 visits today)
Close