Kaj vkuhati v nedeljsko juho? Domače rezance ali knedlčke?

21 novembra, 2021

Kaj vkuhati v nedeljsko juho – ta odločitev vsako nedeljo čaka tistega, ki kuha juho. Če vprašate otroke, bodo največkrat rekli, da nič in si postregli z jušnimi kroglicami. A vendarle, tokrat predstavljamo nekaj opcij, čeprav naši domači prisegajo na knedle oz. zdrobove cmoke/žličnike, kot se jim pravilneje reče. 

Jajčni rezanci

Te boste verjetno kar kupili, seveda pa se lahko lotite tudi domačih – potrebujete 100 g ostre moke na 1 jajce, dober ščep soli in žličko olivnega olja. Za družinsko kosilo vse potrojite. Moko presejte na površino, naredite jamico in vanjo denite ostale sestavine. Zamešajte, pregnetite (vsaj 5-10 minut), ovijte v folijo in dajte za pol ure v hladilnik.

Razvaljajte na tenko, razrežite na tenko in namestite za sušenje (lahko jih tudi razprostrete, če nimate primernega prostora za obešanje).

Pomagate si lahko z rezalnikom in sušilnikom za rezance.

Sušimo jih vsak 10 minut, nato jih oblikujemo v gnezda in pustimo sušiti še 10 minut.

Knedlčki oz. zdrobovi cmoki ali žličniki

Na 1 jajce, ki ga umešamo, dodamo 3o g zmehčanega masla in počasi vmešamo 60 g zdroba. Premešamo in zmes z žlico zajemamo ter polagamo v vrelo juho (ali slan krop), kuhajo naj se 10 minut, nato pa počivajo v juhi še kakšne pol ure, da bodo res mehki.

Vanje lahko dodamo peteršilj ali tudi kakšno drugo začimbo ali zelenjavo. Lahko naredimo tudi jetrne cmočke.

Jajčni vlivanci

To je hitra zakuha – 2 jajci razžvrkljamo, malo posolimo in počasi dodajamo moko, zmešamo, nato pa jih, kot žličnike, z žlico polagamo v juho. Skuhani so v nekaj minutah.

Fritati

Pečene palačinke (od petka ali sobote, npr.) zavijemo v roladice, narežemo na centimer in denemo v juho, da se pogrejejo.

Ribana kaša

Iz jajca, ostre moke in malo soli umesimo trdo testo, ki ga damo v hladilnik. Nato ga naribamo v juho in kuhamo 4 – 5 minut.

 

 

(Visited 193 times, 15 visits today)