Rižev narastek je ena taka klasična sladica, ki je hkrati rahla in nasitna, prija pa topla ali hladna – tako je zelo uporabna. Morda ni več tako pogosto na jedilnik kot je bila pred leti, vendar pa smo jo tokrat obudili z lokalno sezonsko prijateljico – oranžno bučo.

Zanimivo pri bučah (sploh hokaido) je, da jih lahko z začimbami in dodatki spremenimo tudi v sladko jed – saj so po svojem okusu sladke (podobno kot korenje). Tako lahko rižev narastek z bučo naredite za sladico, za večerjo ali pa za prilogo.

Sestavine:

  • 200 g riža
  • 6 dcl mleka
  • 3 jajca
  • sol
  • 3 žlice sladke smetane
  • 200 – 300 g buče (naribane)

Za sladko različico dodamo še: 6 žlic sladkorja, vanilijev sladkor, cimet; za slano pa dodatkov ne potrebujemo, bosta pa narastek popestrila popražena čebula in nariban sir (slednji po vrhu), dodamo lahko tudi poper ali čili.

Priprava:

Riž skuhamo v mleku, večkrat premešamo – dobiti moramo gosto, kremasto teksturo. Ohladimo. Naribamo bučo. Pečico segrevamo na 180 °C. Ločimo rumenjake in beljake. Če delamo sladek narastek, rumenjakom dodamo sladkor in cimet. Rumenjake stepemo do penaste teksture, beljake pa v sneg.

V riž ročno vmešamo stepene rumenjake, nato počasi in po delih še sneg. Polovico damo v namaščen pekač in enakomerno razporedimo, na to pa naložimo plast naribane buče (za slan narastek ji dodamo še prepraženo čebulo). Prekrijemo z drugo polovico riža, prelijemo s sladko smetano (in naribanim sirom).

Pečemo dobre pol ure – zadnje minute določimo, kako hrustljavo skorjico želimo.

Namig:

Sladek rižev narastek z bučo potresemo s sladkorjem v prahu, zmešanim s cimetom – ali pa ga prelijemo s čokoladnim prelivom ali namazom in posujemo s sladkorjem v prahu.

Slan rižev narastek z bučo lahko okrasimo s praženimi bučnimi semeni in mu dodamo svež sirni namaz ter nekaj vejic svežega peteršilja.

(Visited 499 times, 4 visits today)
Close