Verjetno ni gospodinjstva, kjer v hladilniku ne bi imeli vsaj enega od teh treh izdelkov: majoneza, gorčica, kečap.

Ker pa so težnje po domači in kar se da zdravi hrani vse večje, lahko podobne omake oz. namaze naredite tudi sami doma. Pobrskali smo po sestavinah, ki jih vsebujejo, in osnovnih receptih …

Domača jajčna omaka

Majoneza vsebuje jajca in olje. Ob tem pa marsikdo doda še sol, poper, kis ali limonin sok in gorčico. Recept je sila preprost, v mešalnik damo 1 surovo jajce (pred tem ga lahko pasteriziramo, da se izognemo možnosti okužbe s salmonelo), dodamo po žlico gorčice in vinskega kisa, ščepec soli. Vse skupaj zmešamo, nato pa med mešanjem zelo počasi dodajamo 240 ml olja – če bomo olje vlili prehitro, se omaka ne bo zgostila.

Domača gorčica

Bistvo gorčice je v gorčičnih semenih. Brez teh je ne boste mogli pripraviti. Druga glavna sestavina gorčice je kis. Kako se lotiti domačega namaza, ki bo podoben kupljeni gorčici? Semena zdrobite v prah (1 skodelica). Dodajte po žličko začimb (paprika, kurkuma, čebula, česen in sol; nekateri dodajo tudi žličko medu). Mešanico denite v kozico, prelijte z dvema skodelicama vode in kuhajte na nizki temperaturi okoli 45 minut. Ko zavre, dodajte pol skodelice kisa (vinski ali jabolčni). Naj vre okoli 10 minut, občasno premešajte. Nato prelijte v kozarec in denite v hladilnik.

Domača paradižnikova omaka

Kečap v osnovi vsebuje paradižnikov koncentrat, kis, sladkor, origano, kajenski poper, čebulo, česen in še nekaj začimb. Podobno omako naredite doma tako, da prepražite sesekljano čebulo na olivnem olju, nato dodate okoli 800 g pelatov, 80 g rjavega sladkorja, žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dcl kisa, sol in poper ter origano, dobro premešate in kuhate dobre pol ure, da se zgosti. Po želji dodatno začinite.

(Visited 362 times, 13 visits today)
Close