‘Filana’ jajca po starem receptu in ideje, kako jih popestriti

26 decembra, 2020

Filana oz nadevana (tudi polnjena) jajca so pogosta praznična hladna predjed. Za pripravo niso zahtevna – še najtežji del recepta je po mnenju mnogih lupljenje jajc.

Sestavine za star recept:

  • jajca
  • majoneza
  • kisle kumarice
  • kapre
  • gorčica

Priprava:

Jajca trdo skuhamo (približno 10 minut), ohladimo, olupimo in prerežemo na polovice. Izdolbemo rumenjake v skledo, primešamo majonezo, da dobimo želeno gostoto, nato pa dodamo na drobne koščke narezane kumarice, žličko gorčice (za 4-6 jajc oz. po okusu) in nekaj sesekljanih kaper. Vse skupaj dobro premešamo in z mešanico nadevamo jajčne polovice. Pred postrežbo ohladimo.

Različice

Seveda imajo filana jajca tudi kup drugačnih različic in sodobnih trendov, med njimi:

  • v svetu jim rečejo Deviled Eggs, na njih pa ne sme manjkati mleta paprika;
  • mnogi namesto majoneze uporabijo manj mastne kremne namaze ali pa bolj lahko kislo smetano;
  • uporabite lahko tudi avokado;
  • nekateri rumenjake zmešajo z maslom,
  • v velikonočni različici je obvezen hren,
  • za pekoče v nadev dodajte še feferon,
  • poskusite različne nadeve, od tune in lososa do gobic in slanine, do različnih okrasitev.Več namigov v foto obliki spodaj.

 

 

In še namig:

Najlažje se lupijo jajca, izvaljena pred 7 – 10 dnevi. Za lažje lupljenje jajca denite v vrelo vodo, po kuhanju pa jih pustite nekaj časa v hladni vodi. Nekateri pravijo tudi, da pomaga dodatek sode bikarbone, drugi prisegajo na malo kisa.

(Visited 283 times, 3 visits today)