Avtor IF 8:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Datlji – vse bolj pogosta sestavina zdravih sladic

Datlji, sveži ali posušeni, so vedno dobrodošel posladek. Izmed več kot sto petdesetih vrst so najbolj iskani datlji anbara, zelo dobri pa so še ajwa, halwa, salabi, barnie in mabroum. Datlji so zelo hranljivi saj ima sto gramov kar 1146 kJ energijske vrednosti.

Vsebujejo okoli sedemdeset odstotkov ogljikovih hidratov, beljakovine, maščobe, baker, kalij, železo in magnezij, ter v manjši meri vitamine A in B.

Tudi vino in moka

Iz datljev ponekod pridobivajo sladkorni sirup, marmelado, kis, vino, žgane pijače, iz stebelnega stržena nekaterih vrst pa pridobivajo moko za peko kruha. V severni Afriki uživajo tudi pražene plodove in semena, katera ponekod uporabljajo kot kavni nadomestek.

V puščavskih razmerah datljeve palme nudijo dobrodošlo senco

Datlji uspevajo v suhih in vročih krajih v severni Afriki, na Bližnjem vzhodu pa tudi na jugu Španije, v Ameriki in v Avstraliji. Uspevajo v vročem podnebju z malo vlage, za rast pa potrebujejo velike količine vode. Med največje pridelovalce sodijo Irak, Saudska Arabija, Egipt in Alžirija. Datljeve palme sicer dobro uspevajo tudi v Dalmaciji, kjer pa ne rodijo sadežev.

Datljeve palme so dvodomne rastline. V nasadih prevladujejo ženske rastline, ki jih oprašujejo ročno ali pa s pomočjo vetra. Datlji rastejo v šopih na vrhu palme. Posamezen šop ima lahko tudi več kot tisoč petsto sladkih sadežev in tako lahko tehta letni pridelek ene same datljeve palme več kot petdeset kilogramov.

V puščavskih razmerah datljeve palme nudijo dobrodošlo senco. Liste uporabljajo za pletenje košar, debla odsluženih rastlin pa za gradnjo in kurjavo.

Recept: Polnjeni datlji

Datlji so čedalje bolj iskana sestavina sodobnih slaščičarjev in domačih mojstrov slaščic, saj nudijo odličen nadomestek testa – uporablja se jih sesekljane v presnh sladicah, kot je na primer presna jabolčna pita, ponavadi skupaj z indijskimi oreški. Mi pa tokrat predstavljamo recept za datlje, kjer so glavna zvezda sladice, lepe tudi na pogled.

Potrebujemo:

  • 30 g datljev brez koščic,
  • 150 g surove marcipanove zmesi,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 50 g sesekljanih pistacij ali mandljev,
  • žličko čokoladnega likerja in
  • dve žlici sladkorja.

Marcipan zmešamo s sladkornim prahom, pistacijami, mandlji ali drugimi oreščki in likerjem. Zmes dobro pregnetemo in iz nje oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v sladkorju. V vsako kroglico potisnemo datelj in vse skupaj potresemo z ostankom sladkornega prahu.

Izkoščičene datlje lahko tudi polnimo z različnimi sladkimi ali skutinimi nadevi in pogrejemo v pečici.

Namig: poskusite tudi datlje, polnjene z arašidovim maslom ali kremnim sirom in potresene s pistacijami. Lahko jih še prelijete s čokolado.

 

(Visited 896 times, 9 visits today)
Close