Presna jabolčna pita

18 julija, 2020
Presna jabolčna pita

Presne pite pripravljamo po principu: dno iz mešanice oreškov (morda takih, ki so ostali od kakšne druge sladice), na dno naložimo sadje, po želji dodamo začimbe in dodatke ter okrasimo s krhlji jabolk, mandlji v lističih, brusnicami, makom ali prelijemo s sadno polivko.

Testo

Sestavine:

3/4 skodelice orehov

3/4 skodelice mandljev

6 -8 razkoščičenih datljev

1/2 skodelice kokosovih kosmičev

1/4 žličke vanilijevega ekstrakta (lahko pripravimo sami)

ščepec morske soli

Priprava:

V sekljalniku zmešamo vse sestavine v drobljivo, a ne presuho teksturo. Naložimo v posodo za pito ali model za torte, pritisnemo ob dno. Pomembno je, da je masa ravno prav namočena – da pri rezanju ne razpada niti po tem, ko na prvo plast naložimo nadev.

 

Jabolčni nadev:

Sestavine:

6 velikih jabolk

4-6 datljev

2 žlički cimeta

ščepec morske soli

Priprava:

4 jabolka sesekljamo na majhne koščke. Posebej v mešalniku v gladko zmes zmešamo 2 jabolki, datlje, cimet in sol, da dobimo nekakšno presno čežano. Sesekljana jabolka naložimo na „testo“, potresemo z morebitnim preostankom drobljenca in prelijemo s čežano.

Oreške lahko po želji tudi zamenjamo z indijskimi, lahko tudi izpustimo kokos in dodamo več mandljev, namesto datljev pa lahko uporabimo tudi rozine. Za malce bolj poseben okus lahko dodamo ingver ali klinčke. Pito lahko tudi zložimo v kozarčke, tako da z več plastmi ustvarimo vizualno zanimivejšo sladico.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 368 times, 4 visits today)