Črna ali mrtvaška trobenta – goba za začimbo marsikatere jedi

10 novembra, 2020
IF
Črna ali mrtvaška trobenta - goba za začimbo marsikatere jedi

Gobe z zloveščim imenom črna ali mrtvaška trobenta (Craterellus cornucopioides) niso najbolj privlačnega videza, a so presenetljivo okusne! Nanje ne boste naleteli prav pogosto, toda, ko odkrijete rastišče, se jih boste lahko preobjedli. Rastejo namreč v skupinah, podobno kot štorovke.

Lahko prepoznavne

Lijakasto oblikovane gobe s koničastim betom imajo gladko notranjost črno, razbrazdana zunanjost pa je sivo črna. Zanimivo je, da je mokra goba v celoti črna. Visoke so do osem centimetrov, rastejo pa od avgusta do novembra, najpogosteje v listnatih gozdovih. Zaradi edinstvenega videza je ni mogoče zamenjati s strupenimi gobami. Obstaja pa še nekaj podobnih a užitnih gob. V vsakem primeru jih pustite pri miru, če niste prepričani, da so užitne!

Tartufi revežev

Zaradi arome in specifičnega okusa jim pravijo tudi tartufi revežev. No, bolj kot po okusu, se tartufom približajo po črni barvi. Ker so krhke, jih je potrebno čistiti previdno.

Črne trobente lahko pripravimo sveže, podobno kot večino vrst gob. Dovolj je, da jih na hitro blanširamo oziroma popečemo na maslu ali olivnem olju. Če jih imamo na voljo več je najbolje, da jih posušimo v sušilniku ali pečici. Na ta način v največji meri ohranijo okus, aromo in sestavo. Če jih zmeljemo v prah, jih lahko uporabljamo kot začimbo, ki se poda k skoraj vsaki jedi. Tudi sladicam.

(Visited 485 times, 8 visits today)