Tartufi – nekaterim rastejo kar na vrtu

7 novembra, 2020
IF
Tartufi - nekaterim rastejo kar na vrtu

Podzemne gobe tartufi so cenjene predvsem zaradi močne arome, katere se navzame vsaka jed. Običajno dodajo naribane na koncu priprave jedi. Tartufi se podajo k številnim jedem, celo za pripravo sladic.

Tartufi rastejo pod zemljo in sicer v simbiozi z nekaterimi drevesi, predvsem hrasti, s katerim si izmenjujejo življenjsko pomembne hranilne snovi. Rastejo celo leto, glavna sezona pa je od septembra do konca januarja.

Tudi 2000 evrov za kilogram

Takrat zorijo beli tartufi, ki so najbolj cenjeni med poznavalci. Njihova cena je odvisna od velikosti in letine in lahko dosega tudi več kot 2000 evrov za kilogram. Črni tartufi so bistveno cenejši, a njihove cena se še vedno suče okoli 200 evro za kilogram.

Pasji pomočniki

V Slovenski Istri je kakšnih 25 lovcev na tartufe, a le nekaj se jih s tem ukvarja profesionalno. Tartufe iščejo s treniranimi psi. Pasma ni pomembna, važno je, da ima pes odličen nos za iskanje in motivacijo. Dresura psa traja vsaj dve leti, začne pa se že z nekaj mesecev starim mladičem. Na vonj in okus tartufov jih začnejo navajati tako, da pasji hrani dodajajo koščke tartufov ali olje v katerem so bili namočeni.

Pes zavoha tartufe že na daleč in tudi nekaj deset centimetrov pod zemljo. Ko tartufi dozorijo, oddajajo najmočnejše vonjave. Ponekod, predvsem v Franciji, jih iščejo tudi s pomočjo prašičev. A velikim živalim je težje preprečiti, da gomolja ne pojedo.

Ponekod jih tudi gojijo

Tartufi rastejo predvsem v Franciji, Italiji, Istri, črne pa v manjših količinah najdemo v večjem delu Slovenije. Uspevajo tudi v Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji, vendar je le nekaj vrst primernih za uživanje.

Ponekod jih skušajo tudi gojiti, kar pa ni enostavno. Za ta namen morajo poiskati primerno območje in zasaditi drevje s katerim živijo tartufi v simbiozi. Uspeh nikoli ni zagotovljen, na prvi pridelek pa je potrebno čakata vsaj sedem let.

Zanimiva izkušnja

Na obisku pri nemških prijateljih, ki živijo v bližini bavarskega mesta Landshut, so me za večerjo presenetili z obilno porcijo testenin s črnimi tartufi. Gobe so bile aromatične in okusne. Očitno dobre kvalitete, saj jih prodajajo celo v lokalno restavracijo. Odkrili pa so jih čisto po naključju – njihov pes je stalno razkopaval zemljo okoli grmov in nekoč so opazili, da koplje – tartufe!

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 125 times, 1 visits today)