Alternative nezdravim prigrizkom: kaj jesti namesto čipsa?

18 novembra, 2020

Bi ves čas nekaj grickali, hkrati pa želite jesti zdravo? Se trudite s kuhanjem kosila in večerje, otroci pa vmes pojedo vse sladke in slane prigrizke? Ste si po večerji že umili zobe, pa bi vseeno še nekaj prigriznili, ampak … 

Ne mislite, da se to dogaja le vam. Zato smo pobrskali, katere alternative so bolj zdrave od klasičnih priljubljenih prigrizkov. Kar pa seveda ne pomeni, da si kdaj pa kdaj ne smete privoščiti tudi točno tistih, ki jih imate najraje.

1. Če vam diši čips …

poskusite pokovko, oreščke in semena. Ali pa olive, kumarice, vložene čebulice … Če ste bolj za novosti, pa sušene alge.

2. Ko si zaželite pomfri …

pojejte skodelico soljenega edamama (ali kakšne druge stročnice). Kot alternativa se ponuja tudi pečen krompirček, pa tudi kos kruha s humusom.

3. Pred očmi vam pleše najljubša čokoladica (da, ena od tistih pri blagajni) …

vi pa namesto tega poskusite pojesti raje proteinsko ploščico ali se posladkajte s skodelico vroče čokolade, ki jo pripravite s pravim kakavom.

4. Sladoled ni le za polet’ …

in če si ga zaželite, lahko poskusite z enim od zdravih sladoledov ali pa si ga naredite doma. Če ste še bolj zagrizeni za zdravo prehrano, pa ga nadomestite z zmrznjenim jogurtom, sadnim sorbetom ali smoothiejem.

5. Ko “pade sladkor” in si želite torto, krof ali kakšno pecivo …

poskusite s pečenim jabolkom, začinjenim s cimetom in vanilijo. Če to ni dovolj čokoladno, pa si narediti mini tortico, zadnje čase so popularne kar take v skodelici za čaj.

6. Kaj pa čokoladni piškoti?

Čokoladne piškote je najtežje nadomestiti, pravijo nutricionisti. Če imate voljo, poskusite s sadno-žitno ploščico, najbolje domače izdelave brez sladkorja.

(Visited 38 times, 38 visits today)