3 nasveti za pražen krompir po babičinem receptu

30 oktobra, 2021
Foto: VB

Receptov za tenstan krompir, oz., pravilneje, pražen krompir, je ogromno, prav tako nasvetov in trikov. Mi smo povprašali kar naše domače in po nasvetih babic sestavili 3 najpomembnejše, ob tem pa še recept za najboljši pražen krompir.

3 triki za pražen krompir:

  • Izbira krompirja: povprašajte pri lokalnem pridelovalcu, kateri je najboljši za pražen krompir. Izberite slovensko sorto in rumen krompir.
  • Tudi izbira čebule je pomembna: v pražen krompir se podata rumena ali rjava čebula.
  • Za res “žmohten” krompir malce pred koncem praženja krompir zalijte s šilcem ali dvema zelenjavne jušne osnove, vina ali kar vode.

Osnovni recept:

  • krompir (cca 3 manjši krompirji na osebo)
  • čebula (pol čebule na osebo)
  • žlica ocvirkov
  • žlica masla ali svinjske masti
  • peteršilj

Priprava:

Krompir skuhajte v vreli osoljeni vodi. V večini receptov se krompir kuha cel, neolupljen, mi smo sledili namigu, da ga skuhamo narezanega na debelejše rezine. Ko je kuhan, a še ne razpada, ga odlijte in odstavite.

Na maščobi prepražite čebulo, počasi, da se ne zažge in da se lepo karamelizira (to je bistvo za res okusen krompir). Dodajte ocvirke. Malo prepražite, dodajte krompir. Pustite, da se zapeče, obrnite vse rezine, pustite, da se zapeče še na drugi strani.

Zmanjšajte ogenj in pražite in mešajte, po potrebi dodajte še malce maščobe, soli, popra. Vsaj 20 minut, lahko pa tudi eno uro, ves čas pazite, da se čebula ne zažge.

Oblikujte v kepice, za res pravi učinek starega recepta pa postrezite s peteršiljem.

(Visited 754 times, 23 visits today)