9:00 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Pomen lesne industrije za doseganje podnebnih ciljev

V Cankarjevem domu je potekal drugi dan slovenskega lesarstva – osrednji strokovni, nacionalni dogodek slovenske lesne industrije, ki sta ga organizirala Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

Dogodka se je z uvodnim nagovorom udeležil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Izpostavil je pomen lesne industrije za razvoj samooskrbnega in krožnega gospodarstva, za regionalni razvoj in za ustvarjanje novih zelenih delovnih mest.

»Opozorila glede podnebnih sprememb so vse glasnejša. K prestrukturiranju gospodarstva v smeri trajnostnega razvoja nas priganjajo tudi cene emisijskih kuponov, ki vse bolj rastejo,« je opozoril. Omenil je tudi vrzel, ki še vedno obstaja zaradi premajhne količine doma predelanega lesa napram izvoza. »Ugotavljamo, da bi se s predelavo 3 in ne zgolj 2 milijonov m3 lesa v izdelke z višjo dodano vrednostjo do leta 2030 bruto domači proizvod povečal za 6 %,« je povedal in dodal, da bodo za to nujno potrebne investicije v lesno industrijo in sredstva iz evropskih virov.

 

Vir: MGRT

(Visited 78 times, 1 visits today)
Close