Po potresu: Slovenski leseni izdelki na poti v Petrinjo

4 marca, 2021

Predstavniki in podporniki Slovenskega lesnega združenja SLOLES in podjetje Slovenski državni gozdovi d.o.o. so za mesto Petrinja, ki ga je konec decembra 2020 prizadel močan potres, zbirali humanitarno pomoč v obliki lesenih polizdelkov in izdelkov.

V Straži pri Novem mestu je včeraj potekala slovesna simbolna predaja humanitarne pomoči potresnemu območju Petrinja, ki so jo v humanitarni akciji zbrali člani in nečlani Slovenskega lesnega združenja SLOLES in podjetje Slovenski državni gozdovi d.o.o. s hčerinskim podjetjem Snežnik. Za potrebe rekonstrukcije v potresu poškodovanega območja Sisaško-moslavačke županije je bilo zbranih okoli 370 m3 polizdelkov in izdelkov v obliki gradbenega žaganega lesa in drugih končnih lesenih izdelkov, ki so jih naložili na 10 polpriklopnikov.

Po koncu slovesnosti je humanitarni konvoj odpeljal proti mejnemu prehodu Obrežje, kjer so se mu priključili predstavniki Hrvatskega drvnega klastra in Civilne zaščite Republike Hrvaške, ter nato nadaljeval naprej proti Petrinji.

Ob januarskih potresih se je tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pridružilo opozorilom strokovnjakov, ki so izpostavili, da je potrebna celostna obnova stavb z naravnimi materiali iz obnovljivega, ogljično nevtralnega vira – lesa, s čimer poleg potresne varnosti dosežemo še energijsko učinkovitost, pozitiven vpliv na okolje ter zdravje in dobro počutje uporabnikov stavb. Vlaganja v leseno gradnjo so torej ključna za zdravo in varno prihodnost.

 

Vir: MGrT

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 79 times, 1 visits today)