11:54 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

PlantNet – aplikacija za prepoznavanje rastlin

PlantNet - aplikacija za prepoznavanje rastlin

Če ste se kadarkoli srečali z rastlino, ki je niste poznali oziroma ste si želeli razširiti svoje znanje o rastlinskih vrstah in ga deliti z drugimi, je aplikacija PlantNet nepogrešljiva pridobitev vašega pametnega telefona. Na voljo je za iPhone in Android naprave ter deluje kot ‘Shazam’ za glasbo.

Na svetu naj bi raslo okoli 400.000 rastlin in nemogoče je prepoznati vse vrste. Če si želite razširiti svoje znanje čudovitega sveta rastlinskih vrst, imamo dobro novico. Kot za vse ostalo, obstaja danes aplikacija tudi za to!

Trenutno aplikacija prepozna nekaj več kot 4000 cvetlic

Aplikacija deluje z zbiranjem informacij z družabnih omrežij in nalaga fotografije ter podatke o rastlinah, razvili pa so jo znanstveniki štirih francoskih organizacij. Programska oprema aplikacije na podlagi dobrih ilustracij iz botanične referenčne zbirke podatkov vizualizira in prepoznava številne rastlinske vrste. PlantNet za enkrat prepozna več kot 4.100 vrst divjih cvetlic s francoskega ozemlja, njihov seznam pa nenehno raste.

V pomoč tudi pri prepoznavanju zdravilnih rastlin

Projekt deluje tudi na načinu vzajemnega sodelovanja z uporabniki, ki prispevajo k identifikaciji rastlin in posledično razvoju raznovrstnosti aplikacije. PlantNet je poleg radovednosti pri prepoznavanju cvetja in dreves, pomembno orodje tudi pri prepoznavanju zdravilnih rastlin, ki jih lahko sami nabiramo v neokrnjeni naravi in se tako izognemo uživanju rastlin, ki so morda zrasle v onesnaženem okolju ali pod vplivom pesticidov.

Vir: www.collective-evolution.com

(Visited 2.654 times, 9 visits today)
Close