Letos se napoveduje skoraj 60 % zmanjšanje pridelka jabolk v Sloveniji

25 avgusta, 2021

Stanje v slovenskem sadjarstvu je resno in tudi napovedi za letošnje leto niso prav obetavne, saj se napoveduje skoraj 60 % zmanjšanje pridelka jabolk v Sloveniji.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Stanje in napovedi pridelka jabolk in hrušk letošnje letine je v uvodu Sadjarskega posveta, ki so ga organizirali na sejmu AGRA, predstavil Boštjan Kozole, predsednik Sekcije za sadjarstvo pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij in direktor podjetja Evrosad.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

“Po napovedih Svetovnega združenja pridelovalcev jabolk in hrušk (WAPA) se za letos na ravni EU napoveduje 10 odstotno povečanje proizvodnje jabolk in 28 odstotno zmanjšanje proizvodnje pri hruškah. Ocenjuje se, da bodo države EU proizvedle 11.735.000 ton jabolk. Stanje na področju pridelave hrušk pa je najnižje v zadnjih desetih letih in se ocenjuje, da bo letošnja letina le 1. 604.000 ton hrušk. Obiralna sezona bo letos zamaknjena za najmanj teden dni,” je povedal in dodal, da se ekološka pridelava počasi povečuje in bo po napovedih dosegla približno 6 % celotnega pridelka EU.

Že šesto leto zapored velike škode

Sadjarji se že šesto leto zapored srečujejo z velikimi škodami, letos so nasadi utrpeli hujše škode zaradi naravnih nesreč kot sta pozeba ali toča.

Pričakujejo podporo sadjarstvu

Po besedah Boštjana Kozoleta, bo letos letina jabolk zaradi pozebe porazna, dodaten izpad bo ob obiranju zaradi posledic pozebe. Škoda na hruškah bo več kot 90 odstotna, ostalega sadja pa skoraj ni bilo, razen jagod, pri katerih je bila ena boljših sezon. Pričakujejo, da bo sektor sadjarstva deležen ustreznih intervencij, da bo vključen v proizvodno vezane podpore, da bodo podpore za sadje in zelenjavo namenjene vsem upravičencem ne le skupinam in organizacijam proizvajalcev, zlasti tistim sadjarjem, ki imajo sklenjeno dolgoročno pogodbeno sodelovanje. Potrebujejo investicije v prilagoditve sadjarstva podnebnim spremembam, zlasti protitočne mreže, namakalne in oroševalne sisteme. Vlagati bo treba v nove tehnologije in znanja.

Slovenski sadjarji so, kot poudarja Kozole, vstopili v shemo izbrana kakovost Slovenije in želimo si, da bi lahko potrošniku v prihodnje ponujali kakovostno slovensko sadje. “Letos bo tega, zaradi naravnih ujm bolj malo, a smo odločeni, da nadaljujemo z našimi promocijskimi aktivnostmi.”

Dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je zagotovil, da na področju sadjarstva v prihodnjem strateškem načrtu skupne kmetijske politike do leta 2027 načrtujejo številne intervencije, s katerimi bodo pomagali sadjarjem.

 

 

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 106 times, 1 visits today)