10:00 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Kdo so prejemniki nagrad Lesarski presežek leta?

Lesarski presežek leta

Ob zaključku 2. Dneva slovenskega lesarstva, ki je danes potekal v Cankarjevem domu, so bile prvič podeljene tri nacionalne nagrade in sedem priznanj za oblikovalski Lesarski presežek leta. Dobili so jih avtorji izdelkov, ki so sestavljeni pretežno iz lokalnega lesa in ustvarjajo nove tržne niše ter imajo potencial, da uspejo tudi v tujini.

Ob podelitvi nagrad je dr. Tomaž Kostanjevec, direktor SPIRIT Slovenija dejal: »Komisija je imela težko delo, saj je na natečaj prispelo 33 izjemnih oblikovalskih predlogov, ki kažejo, kaj vse se da narediti s premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa. Slovenci ohranjamo bogata tradicionalna znanja o obdelavi lesa, pospešeno pa razvijamo tudi najnovejše tehnologije in inovativne pristope obdelave, pri tem pa ne pozabljamo na oblikovanje.« Prepričan je, da lahko z dizajnom ter inovativnimi in funkcionalnimi rešitvami pri obdelavi lesenih izdelkov, ustvarimo znamko visoke vrednosti, ki bo uspešna tudi v tujini, kar že dokazujejo številna slovenska lesarska podjetja.

Dobitniki priznanj

  • Mateja Krašovec Pogorelčnik za MULTIFUNKCIJSKI POLNILNIK TIMBER – žepno stojalo iz orehovega lesa za telefon ali tablico in obenem brezžični polnilnik  je namenjen za ogled video vsebin ali za video komuniciranje.
  • Metod Burgar za KUHINJSKI VALJAR 2.1, v katerem se prepletata tradicionalno rokodelsko znanje in sodobno oblikovanje. Njegovo inovativno obliko dopolnjuje nabor vrtljivih ročajev iz različnih materialov in obdelav.
  • Natja Jankovič za unikaten LESENI UMIVALNIK DOTIK, ki  je ročno izdelan iz več kot deset let sušenega masivnega hrastovega lesa, zaščitenega z epoksidno smolo.
  • Avtorici Anka Štular in Mateja Panter za KLOP LJUBEZNI, izdelek iz masivnega slovenskega lepljenega macesnovega lesa, ki ga krasi peskan element stilizirane idrijske čipke. Sodoben in globalen element z implementacijo simbolov slovenske tradicije.
  • Ivo Butkovič in Primož Šporar za WOOD BELT – leseno zaponko za pas, ki je izdelana iz različnih vrst lesa. Z modifikacijami je uporabna tudi za plašče ali torbe.
  • Marko Pajnik za unikatno ZUNANJO OTROŠKO HIŠKO, izdelano iz skrbno izbranega lesa, katere konstrukcijski elementi so različno obdelani, za oprimke pa je uporabljen kraški kamen.
  • Robert Gomišček za YPSI STOL, katerega odlika je domiseln način zlaganja: hrbtišče se sklopi med sedežne letve, potem pa sedežni del v obratni smeri preklopimo med noge.

Prejemniki nagrad

  • Robert Slavec za MYWATER, pametno leseno polnilnico za pitno vodo, katere izčiščena oblika  z aplikacijo odprtine v obliki kaplje ima piktogramski in brezčasen in značaj.
  • Gašper Premože za KOHO, sestavljive lesene kuhalnice,  izdelek, ki ga odlikuje inovativna in igriva ideja sestavljanja treh kuhalnic, saj se zložijo v minimalno mogočo ploščico.
  • Barbara Šubic za RWWIN, vhodna vrata iz odsluženega lesa, z unikatno podobo, ki se opirajo na tradicionalno rabo lesa, zaradi česar nosijo nostalgično čustveni potencial.

 

(Visited 192 times, 1 visits today)
Close