9:00 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Kako rešiti pogoste težave s kompostom?

Kompost je del vsakega uspešnega vrtnarjenja. Na prvi pogled je priprava videti zelo enostavna: nekaj zemlje, odpadki z vrta, biološki odpadki, morda še črvi in kakšen aktivator komposta, pa je! Včasih pa se vseeno znajdemo pred težavami, zato smo pripravili nekaj uporabnih nasvetov.

Kako aktivirati kompost?

Da začnemo ali pospešimo proces razgradnje, lahko v kompost dodamo aktivatorje, ki jih kupimo. Lahko pa uporabimo naravne materiale, ki delujejo kot aktivatorji, kot so denimo listi gabeza, pokošena trava, mlad plevel ali kurji gnoj.

Insekti

Kompost je zelo privlačen za mrčes, posebej za majhne vinske ali sadne mušice. Tega se rešimo tako, da prekrijemo sadje in zelenjavo, denimo s plastjo pokošene trave. Odgnala jih bo tudi limona ali dodatek kalcija.

Se iz komposta širi smrad?

Nihče si ne želi smrdljivega komposta. Smrad lahko zmanjšamo ali izničimo v dveh korakih. Prvič, v kompost ne odlagamo kosti in ostankov mesa. Drugič, vsakič ko damo na kompost biološke odpadke, jih prekrijemo s pokošeno travo. Tudi limona lahko nevtralizira določene vonjave. Če kompost oddaja vonj po amonijaku, dodamo slamo ali suho listje.

kompost

Se kompost ‘kuha’?

To pravzaprav ni težava – vročina v kompostu pomeni, da imamo številne mikroorganizme, ki odlično opravljajo svoje delo.

Prepleteno listje in pokošena trava tvorije grude?

To je pogost problem, kadar na kompost naenkrat vržemo večji kup listja ali trave – mokri material se namreč zlepi skupaj, kar privede do upočasnitve zračenja. Ena rešitev je, da listje in travo dodajamo postopoma, druga pa, da nastale grude razdrobimo z grabljami. Trava in listje morajo biti namreč enakomerno vmešani v kompost, da dosežemo najboljše rezultate.

Ravnovesje med ogljikom in dušikom

Velik izziv za majhne vrtne komposte je, da najdemo dovolj materiala, bogatega z ogljikom, da uravnovesimo vse odpadke, bogate z dušikom (to so kuhinjski odpadki, olupki, kavna usedlina, pokošena trava in ostali sveži odpad). Paziti moramo torej, da v kompost dodajamo ostanke lesa, pepel, za pomoč lahko tudi natrgan karton, suho listje, borove iglice, lupine oreškov, slamo, žaganje …

Vir: eartheasy.com

(Visited 413 times, 1 visits today)
Close