Junij na vrtu: nadaljujemo s samooskrbo

6 junija, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Zakorakali smo v mesec junij, vrtovi so vse bolj polni in tudi vse več pridelkov se že veselimo. Žal pa je vreme vse bolj aprilsko, kar lahko na naših rastlinah pusti tudi posledice.

Plodovke rastejo zelo počasi, saj je bilo tudi v prejšnjih dneh kar hladno za ta čas. Zato bodo rastline potrebovale nekaj naše nege, da si opomorejo. Ravno plodovke pa so tudi najbolj dovzetne za bolezni, kot je plesen in deževno vreme z veliko vlage je kot nalašč za razvoj.

Priporočam, da si pripravite škropivo iz njivske preslice in že preventivno poskrbimo, da do tega ne pride. Priporočam pa tudi, da se nege paradižnikov lotite le v zares lepem vremenu, še posebej ko odstranimo zalistnike in pustimo t.i. rano. Tam lahko hitro pride do razvoja bolezni.

Nekaj opomnikov za mesec junij

Na vrt lahko sejemo korenje, rdečo peso, solato na vsakih 10 dni, kolerabico, mlado zelje, rukolo ter različna zelišča.

Kmalu bo čas tudi za setev kitajskega zelja, endivije, radiča in druge zimske zelenjave.

Ne pozabite pa tudi na zimski por, brstični ohrovt, listni ohrovt, ohrovt.

Lahko si pripravite sadike na vrtu, kje ob robu gredice ali pa si posejete v platoje in na vrt presadite kasneje. V vsakem primeru sadike zaščitimo s protiinsektno mrežo, da nam kasneje škode ne naredijo gosenice.

Paradižnikom redno trgamo zalistnike, seveda lahko pa pustimo 2 do 3 glavna stebla, ostalo pa potrgamo. Vse zalistnike lahko polagamo kar med zelje, saj le te smrdijo kapusovemu belinu. Prav tako pa je super, če zelje raste kar pod paradižnikom. Paradižnikovi zalistniki spadajo na vrt le, če je rastlina zdrava, da tako ne širimo bolezni naprej.

Zdrava tla

Še naprej skrbimo za zdrava tla, ker bomo lahko tako pridelali še bolj zdravo zelenjavo. Čisto preprosto poskrbimo, da bodo tla vedno zastrta.

Junij je tudi mesec, ko naredimo domačo gnojilo iz kopriv in gabeza. Zemlje ne obračamo, da preveč ne zmotimo življenja v tleh. Na vrt dodamo čim več svojega komposta, ki je naše vrtno zlato.

Ne pozabimo na domačo lekarno

Junija nabiramo rastline, ki jih najdemo na vrtu in v naravi. Za najboljši domači čaj si posušimo bezeg, meliso, kamilice, timijan, lipove cvetove, koprive in še druge dobrote.

Rastline nabiramo v sušnem vremenu, ter poskrbimo, da jih res hitro posušimo, lahko na vetru v polsenci ali v sušilniku na 40 stopinjah, da ne izgubimo preveč zdravilnih lastnosti.

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 202 times, 1 visits today)