Hrana je strateška dobrina, samooskrba pa je odvisna od vseh nas

13 marca, 2021
Samo Kranjec, Andreja Šalamun

»Živilskopredelovalna industrija je ključnega pomena pri samooskrbi s hrano, saj je veliko živilskopredelovalnih podjetij vertikalno povezanih s kmetijskimi podjetji, ki pa združujejo več kot 4.000 kooperantov (družinskih kmetij) v različnih sektorjih,« pravi dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije.

Poudari, da je to izjemnega pomena predvsem na območjih, kjer ni zadrug, ki bi združevale manjše kmetije. Pomembno nalogo pa kmetijska podjetja s kooperanti odigrajo tudi v sektorjih, kjer je samooskrba nizka, na primer na področju prašičjega mesa, zelenjave, žit in sadja.

V Sloveniji ne moremo in ne smemo biti odvisni samo od uvoza

»Hrana je strateška dobrina, zato je pomembno, da imamo v vseh časih stabilno gospodarstvo, zdrava podjetja in učinkovit sistem oskrbe z živili,« poudari predsednik uprave Pivka mag. Janez Rebec. Pravi, da skuša v teh nepredvidljivih časih vsaka država poskrbeti za lastno varnost in da v Sloveniji ne moremo in ne smemo biti odvisni samo od uvoza. »Slovenski kmetje, zadruge in domača živilska podjetja si v sodelovanju s trgovci prizadevamo zagotavljati dnevno svežo ponudbo izdelkov, ki jo državljani potrebujejo in iščejo. V nasprotnem bi bile police trgovin lahko kmalu prazne ali bi bili lahko v ponudbi izdelki nepreverjenega porekla in kakovosti,« pojasni sogovornik.

Doda, da imajo poleg slovenskih kmetov, zadrug in domačih živilskih podjetij veliko vlogo tudi kupci, ki posegajo po slovenskih izdelkih vse leto, v vseh razmerah. S tem podpirajo prizadevanja slovenskih kmetov in predelovalcev živil. »Stabilnost sistema, blaginjo in varnost moramo soustvarjati skupaj, povezani. Samooskrba je odvisna od vseh nas,« meni Rebec.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Pametno podeželje 2020.

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 71 times, 1 visits today)