Dve slovenski kmetiji v ožjem izboru »Rural Inspirational Awards«

22 junija, 2020

Iz Slovenije sta dve kmetiji, Hiša vin Kokol s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja, v ožjem izboru »Rural Inspirational Awards«. Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic. 

 

Namen natečaja »Rural Inspiration Awards« je dvigniti prepoznavnost politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) k biogospodarstvu in boju proti podnebnim spremembam ter spodbuditi izmenjavo znanja in povezovanje.

Med izbranimi 2 slovenska projekta

Evropska komisija je prejela 71 predlogov. Končni izbor 15 projektov sta naredila Evropska mreža za razvoj podeželja in Evropska komisija. Evropska komisija je v končni izbor iz Slovenije uvrstila: Hiša vin Kokol v kategoriji krožno biogospodarstvo ter Biodinamična kmetija Černelič v kategoriji zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe.

Natanko nič odpadka v predelavi

Odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu. Hiša vin Kokol je posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let, so prisotni tudi v vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se zanje izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

Pridelovanje zdrave hrane z varovanjem okolja

Podnebne spremembe so danes vse bolj očitne. V vasi Dečno selo pri Brežicah na biodinamični kmetiji Černelič na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili DEMETER certifikat, kar pomeni, da svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Uporabljajo kolobarjenje, gnojenje z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh, s čimer prispevajo k večjemu ponoru CO2. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju. Svoje znanje in pridobljene izkušnje z veseljem delijo z drugimi in danes so inspiracija že mnogim.

Spletno glasovanje potek do četrtka, 25. junija 2020, do 16. ure, tukaj.

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji (biogospodarstvo, zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, prilagajanje na podnebne spremembe in za največ prejetih glasov s strani javnosti) bo v četrtek, 25. junija 2020, ob 17.00 preko spleta.

Vir: MKGP

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 107 times, 1 visits today)