Dodatna pomoč za evropske vinarje

9 julija, 2020
Samo Kranjec

Evropska komisija je sprejela dodaten sveženj izrednih ukrepov v podporo vinskemu sektorju zaradi koronavirusne krize in njenih posledic za ta sektor. 

»Vinski sektor je namreč med najbolj prizadetimi agroživilskimi sektorji zaradi hitrih sprememb povpraševanja ter zaprtja restavracij in lokalov po vsej EU, česar s potrošnjo doma ni bilo mogoče nadomestiti,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

 

Bolj proste roke za izvajalce

Med novimi ukrepi so začasno odstopanje od pravil Evropske unije o konkurenci, ki izvajalcem dovoljuje, da sami organizirajo tržne ukrepe, višji prispevek EU za nacionalne podporne programe za vinski sektor (s 60 odstotkov na 70 odstotkov) ter uvedba predplačil za krizno destilacijo in skladiščenje, ki omogoča kritje do 100 odstotkov stroškov.

Foto. D. Dubokovič, www.slovenia.info

 Odprta dva razpisa

»Navedeni ukrepi dopolnjujejo nedavno sprejeti sveženj, ki je vinski sektor podprl prek prilagodljivosti, ki jo zagotavljajo programi za podporo trgu. Poleg tega je Komisija pred kratkim objavila dva razpisa za promocijske programe, katerih namen je podpreti sektorje, ki jih je kriza najbolj prizadela, tudi vinski sektor. Oba razpisa bosta odprta do 27. avgusta 2020,« še pravijo na Predstavništvu.

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 26 times, 1 visits today)