8:00 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Antidepresivni mikrobi v zemlji – z vrtnarjenjem do sreče

Po vsem svetu in tudi pri nas je v porastu raba antidepresivov. Mikrobi v prsti pa imajo, kot so ugotovili znanstveniki, podobne učinke na možgane – brez neželenih stranskih učinkov in potencialne odvisnosti od kemičnih sestavin.

girl-1101609_640

Mikrobi v zemlji in naše zdravje so zelo povezani, kar so vedeli že od nekdaj, zdaj pa so to potrdile različne študije.

Naravna substanca, ki deluje kot antidepresiv

V zemlji je doma bakterija Mycobacterium vaccae, ki ima enak učinek na nevrone kot zdravila proti depresiji. Stimulira proizvodnjo hormona serotonina v telesu, ki nas dela sproščene in srečnejše.  Pomanjkanje serotonina je povezano z depresijo anksioznostjo, kompulzivno in bipolarno motnjo.

child-851806_640

Na vrt namesto v lekarno

Bakterije ne bomo dobili na recept, ampak zelo preprosto – že z igranjem v zemlji ali z vrtnarjenjem. Mnogi, ki se ukvarjajo z vrtnarstvom ali vrtičkajo za hobi, povedo, da je vrt njihov ‘kotiček sreče’. Zmanjšuje stres in izboljša razpoloženje. Eden od razlogov je tudi stik z zemljo.

rake-2915742_640

Trenutno raziskujejo še druge zdravstvene učinke

Mikobakterijski antidepresiv je trenutno v raziskavah, saj znanstveniki menijo, da bi lahko izboljšal tudi kognitivne funkcije, Crohnovo bolezen in revmatoidni artritis.

ecology-2985781_640

Največji učinek imajo mikrobi, ki jih vdihavamo in vnašamo topično – prek dotikanja z rokami, tudi če nam nekaj zemlje pride v kri prek ranic, bo to dobrodošlo, pravi raziskava.

 

Vir: gardeningknowhow

(Visited 322 times, 1 visits today)
Close