Za zmanjšanje posledic novega koronavirusa skoraj milijarda evrov

10 marca, 2020
Andreja Šalamun
UMAR: Koronavirus bo prepolovil gospodarsko rast

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je predstavilo ukrepe, katerih dolgoročni cilj je zmanjšati škodo, ki jo bo gospodarstvo in turizem utrpelo zaradi novega koronavirusa. Kot je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek na Strokovnem svetu za konkurenčno in stabilno poslovno okolje na temo vpliva koronavirusa na gospodarstvo in turizem, skušajo s tem zagotoviti, da se položaj podjetij na trgu ne poslabša. Na MGRT so predstavili osem ukrepov za obvladovanje kriznih razmer, ki v skupni vrednosti znašajo skoraj milijardo evrov.

Kot pravijo na MGRT, so k reševanju težav pristopili z dvostopenjskim sistemom. Določili so takojšnje interventne ukrepe, ki jih je mogoče implementirati v kratkem časovnem obdobju, in opredelili strateške ukrepe za vzpostavitev oz. preoblikovanje dobaviteljskih verig, s čimer lahko podjetja tudi dolgoročno zmanjšajo odvisnost od dobaviteljev izven EU. »Ukrepi so zastavljeni na osnovi ključnih ciljev, in sicer za zagotavljanje likvidnosti podjetij, ohranjanje delovnih mest ter zagotavljanje pomoči pri promocijskih storitvah, ki so jih podjetja že vložila in jih ne morejo povrniti,« so povedali na ministrstvu.

Čakanje na domu bo sofinancirala država

Na interventni zakon subvencioniranja čakanja na delo, ki ga pripravlja Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je gospodarsko ministrstvo že dalo pripombe, zakon pa bo sprejet po nujnem postopku. V okviru zakona je predvidenih 51,5 milijona evrov oziroma subvencija države v višini 40 odstotkov. Njegov čas trajanja bo omejen, in sicer predvidoma do konca septembra.

Pomoč tudi za mikro, mala in srednja podjetja

Likvidnostne težave podjetij bodo reševali skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov ter v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank. »Skupaj z Slovenskim podjetniškim skladom pa se že oblikujejo ukrepi za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca 2020 dalje. Regionalni razvojni sklad Ribnica pa bo podjetjem omogočil, da bodo dražje kredite zamenjala za cenejše in dolgoročnejše,« naštejejo na MGRT.

Pravijo, da bodo negativni vplivi zmanjšani tudi s pomočjo delnega povračila stroškov, ki so malim in srednjim podjetjem nastala zaradi planirane udeležbe na sejmih v tujini ali drugem mednarodnem dogodku, ki ga je organizator odpovedal zaradi korona virusa. Prav tako bo pokrit strošek udeležbe na virtualnem sejmu.

Omogočili bi lažje delo na domu

Za kredite ima MGRT trenutno na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru z Ministrstvom za finance pa bi po potrebi lahko aktivirali tudi okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.

V okviru Zakona o delovnih razmerjih, ki je v pristojnosti Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki delodajalcem omogočajo določeno fleksibilnost pri opravljanju dela, bi bilo delovne procese možno organizirati kot delo na domu ali delavce začasno napotiti na čakanje na delo v primeru obstoja poslovnih razlogov.

Davčne obveznosti bi lahko plačali z zamikom

Da bi ublažili posledice novega korona virusa, lahko podjetja uporabijo obstoječe ugodnejše načine poplačila davčnih obveznosti, in sicer odloga plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnega odplačila davka na največ 24 obrokov. »Vendar morajo ob tem dokazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda ali pa predložiti ustrezno zavarovanje,« poudarijo na MGRT.

Izpostavijo, da je novi koronavirus najprej in najbolj občutno prizadel turizem ter da se je Slovenska turistična organizacija (STO) na trenutno nestabilno gospodarsko situacijo v turizmu nemudoma odzvala s spremembo aktualnih javnih razpisov in s prilagoditvijo aktivnosti na emitivnih trgih slovenskega turizma.

Sodelovali bodo z Evropsko komisijo

Kot so pojasnili na MGRT, so v okviru kriznega upravljanja aktivirali tudi Komisarja za krizne situacije, med drugim tudi z namenom, da bi bili ukrepi, ki jih je že pripravila slovenska vlada, in tistimi, ki jih bo v prihodnjih dneh še oblikovala, čim bolj v sozvočju z ukrepi, ki nastajajo na ravni EU.

Na MGRT odpirajo tudi poseben elektronski naslov (korona.mgrt@gov.si), na katerega bodo sprejemali vsa vprašanja, vezana na novi koronavirus.

Večina obrtnikov in podjetnikov že čuti posledice koronavirusa

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 122 times, 2 visits today)