Končan remont v jedrski elektrarni Krško

4 novembra, 2019
Andreja Šalamun
Foto: NEK

V torek, 29. oktobra, so jedrsko elektrarno Krško po 28. dneh remonta, ta se je začel 2. oktobra, znova priključili v električno omrežje, so sporočili iz omenjene elektrarne. V 28 dneh so zamenjali jedrsko gorivo, opravili številna preventivna vzdrževalna dela in izvedli deset večjih naložb s področja tehnološke nadgradnje.

 

Tako so med remontom 56 od 121 gorivnih elementov, ki bodo zagotavljali vir energije za prihodnje leto in pol, zamenjali s svežimi. Izvedli so obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme, z več sto nadzornimi testi pa so preverili sisteme, strukture in komponente.

 

V Nuklearni elektrarni Krško so poudarili, da so vsa dela vodili in nadzirali njihovi zaposleni, pri izvedbi pa je poleg njih sodelovalo še več kot 1.400 delavcev zunanjih izvajalcev iz Slovenije in Hrvaške ter izvajalcev specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja. Da so bila dela izvedena kakovostno, je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV), spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije. Kot so povedali v URSJV, so že pred remontom pregledali in odobrili izvedbo določenih sprememb in dejavnosti med remontom, strokovno pomoč pri nadzoru pa so nudili tudi strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij. »V skladu s slovenskimi predpisi je elektrarna lahko ponovno začela proizvajati električno energijo šele potem, ko so pooblaščene organizacije in URSJV potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno,« so dodali v URSJV.

Naslednji remont bodo v NEK izvedli čez leto in pol, torej spomladi leta 2021.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 25 times, 1 visits today)