3:04 pop AKTUALNO

V tem mestu so prepovedali kajenje na plaži

Obiskovalci vseh plaž v mestu bodo lahko uživali v čistejšem okolju brez cigaretnega dima – in ogorkov.

Po uspešnem pilotnem projektu v turistični sezoni 2021 so se oblasti v Barceloni odločile, da s 1. julijem razširijo prepoved kajenja na vseh 10 mestnih plažah.

Barcelona je tako prvo mesto v Španiji, ki je prepovedalo kajenje na plažah. Mestni svet se je odločil za drastičen korak izkoreninjenja kajenja s plaž, da bi lahko zagotovili javni prostor za bolj zdravo sobivanje, z manj odpadkov in s spoštovanjem do okolja. Ukrep, ki je zaradi svojega obsega označen kot “pionirski”.

Pilotni preizkus plaž brez kajenja (Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icaria in Nova Mar Bella) pred letom dni je bil zelo dobro sprejet. Zmanjšalo se je število kadilcev na teh obalnih odsekih in tudi količina cigaretnih ogorkov v pesku.

Za kajenje predvidene globe

Kajenje je glavni vzrok umrljivosti, ki ga je mogoče preprečiti. Cigaretni filtri so drugi najpogosteje odvržen odpadek na plažah in njihovo kopičenje ni le grdo, ampak prispeva k postopni degradaciji okolja za prosti čas.

Za kršitelje so predvidene globe, ki bodo enake globam na primer za kajenje na igriščih, približno 30 evrov. Policija bo kadilce na plaži oglobila le, če bodo po enkratnem opozorilu nadaljevali s kajenjem.

Morda bi kaj takega morali uvesti tudi na slovenski obali?

Vir: The Mayor

(Visited 291 times, 4 visits today)
Close