7:47 dop AKTUALNO

V tem mestu bodo z inovativno tehnologijo pomagali mladim drevesom čez sušno poletje

Dunaj je napovedal uvedbo inovativne tehnologije, da bi drevesom zagotovili več vode in preprečili cikel prekomernega zalivanja in izsuševanja.

Gre za tako imenovan Sponge Stone (‘gobaste kamne’) – trajnosten in oglično nevtralen kos opreme, ki lahko zadrži vodo in jo ob pomanjkanju sčasoma razprši.

Sponge Stone bo postavljen na Flachgasse, ki je gosto pozidano območje avstrijske prestolnice. Po podatkih mesta je v zadnjih letih stopnja propadanja na novo posajenih dreves narasla, zaradi nihajočega vremena, za katerega so značilna dolga obdobja močnega dežja in suše. Sponge Stone naj bi te razmere uravnovesil.

Vgrajen v ulični pločnik

Narejeni so tako, da se ujemajo z navadnimi ploščami, ki običajno obkrožajo drevesno gredo na pločniku. Poleg tega morajo biti vedno obrnjeni proti ulici, da lahko zbirajo deževnico, ob deževnih dneh.

Mehanizem ima posebne senzorje, ki se bodo odprli, ko bo nivo vode na ulicah padel in zaprli, ko bo dolgotrajen dež, da prepreči utopitev drevesnih korenin. Če so temperature pod 8 °C, bi naprava ostala zaprta, saj drevesa pozimi mirujejo.

Majhna sončna celica na zgornji strani bo napajala Sponge Stone, kar pomeni, da ne bo potreboval dodatnega vira energije in bo popolnoma brezogljičen in samozadosten.

Vir: The Mayor

(Visited 54 times, 1 visits today)
Close