6:36 pop AKTUALNO

Ura resnice za alpske države: nevarni tovor v gorskih biserih

Z učinkovitim in vizionarskim akcijskim načrtom do podnebju prijaznejšega prometa – tako se glasi zahteva alpskih organizacij iz celotnega alpskega prostora sedem, ki so jo v švicarskem Brigu v odprtem pismu naslovile na prometne in okoljske ministre in ministrice alpskih držav.

Eden od ukrepov, ki bi ga za uresničitev zahteve morale sprejeti alpske države, je tudi odprava prevoza nevarnega blaga čez alpske prelaze.

Skupni nastop alpskih organizacij na prelazu Simplon s pozivom odločevalcem je otvoril letošnji Alpski Teden 2022 v Zgornjem Valaisu.

15 aktivistk in aktivistov iz različnih alpskih nevladnih organizacij se je podalo na prelaz Simplon, kjer so Alpsko konferenco enotno pozvali, naj okoljski in prometni ministri vendarle pripravijo vizionarsko zasnovan akcijski načrt, na podlagi katerega bi prometni sektor v alpskem prostoru postal podnebju prijaznejši.

Zahtevo so v odprtem pismu podprle različne organizacije: CIPRA International, ALPARC, Alpen Initiative, Club Arc Alpin, International Scientific Committee of Research in the Alps (ISCAR), Pro-MONT-BLANC, WWF Austria.

Alpske države, ki so se s podpisom Alpske konvencije zavezale k njenemu uresničevanju, so za jesen napovedale akcijski načrt Simplon Alliance. Sprejele ga bodo predvidoma na naslednji ministrski konferenci, ki bo prav tako v Brigu konec oktobra 2022.

Kaspar Schuler, direktor CIPRE International, je poudaril: »Evropska prometna politika želi brezplačne vožnje za vse, zlasti pa vse več tovornjakov. A njeni prometni in okoljski ministri in ministrice bi morali biti zavezani k zmanjševanju prometa in varstvu Alp, saj bi to bilo v korist alpskega prebivalstva in alpskega okolja. S Simplonskim zavezništvom je tako nastopil trenutek resnice.«

Podrobnejše informacije p ukrepih pa so razvidne iz odprtega pisma.

Poglejte tudi: plačilo za obisk narave?

(Visited 247 times, 3 visits today)
Close