Avtor br; foto: adobestock 11:21 dop AKTUALNO

To so zmagovalci prvega svetovnega prvenstvo v pobiranju smeti!

Udeleženci iz 21 držav so se v preteklih dneh v Tokiu, pomerili za prvi naslov svetovnega prvaka.

SpoGomi je krajšava japonskega izraza “sport gomihiroi”, ki v dobesednem prevodu pomeni “šport, pri katerem se pobirajo smeti”. Šport so izumili na Japonskem leta 2008, da bi spodbudili ljudi k pobiranju smeti na javnih mestih.

Vsako ekipo so sestavljali trije člani, ki so prejeli točke glede na količino in vrsto smeti, ki so jih pobrali v eni uri in jih nato v 20 minutah čim natančneje razvrstiti po kategorijah. Tek in pobiranje smeti iz košev nista bila dovoljena.

Organizator Nippon Foundation je povedal, da je turnir organiziran z namenom ozaveščanja o varovanju okolja, predvsem pa preprečevanju onesnaževanja oceanov s plastiko.

Prvi zmagovalci svetovnega prvenstva

Ekipa Združenega kraljestva je bila ob koncu tekmovanja razglašena za zmagovalko, potem ko je zbrala 9046,1 točke za pobranih 57,27 kilograma smeti. Kapetanka zmagovalne ekipe Sarah Parry je povedala: »Druge ekipe so bile morda malo bolj ekološke in malo manj športne, mi smo najbrž popolnoma drugačni. A pomembno je, da smo pospravili čim več smeti in tako rešili oceane pred njimi.«

Po napovedih organizatorja bo naslednje svetovno prvenstvo predvidoma leta 2025, udeleženci iz več držav pa se bodo znova zbrali v Tokiu.

Vir: TVP World

(Visited 47 times, 2 visits today)
Close