7:29 dop AKTUALNO

To so mesta v EU, ki ponujajo brezplačen javni prevoz

V EU vse več mest ponuja svojim prebivalcem in turistom možnost, da se brez finančnih skrbi gibljejo po mestu.

Luksemburg je postala prva država že leta 2020, ki je ponudila brezplačen javni prevoz. Kmalu ji bo sledila tudi Malta, ki bo enak korak naredila 1. oktobra 2022.

Evropska mesta z brezplačnim prevozom

Po referendumu leta 2013 so prebivalci Talina v Estoniji z veliko večino glasovali za brezplačen javni prevoz. Sistem deluje brez večjih težav že skoraj desetletje, čeprav analitiki pravijo, da ni povzročil zmanjšanja števila osebnih avtomobilov na ulicah.

V francoskem mestu Dunkirk pa so ukrepi za zagotavljanje brezplačnih avtobusov in vlakov privedli do manj prometa.

Še eno francosko mesto Aubagne je bil pionir pri uvedbi prvega brezplačnega tramvajskega omrežja na svetu. Javni prevoz je tam brezplačen od leta 2009, sprva je bila pobuda videti kot preprost preizkus, vendar se je izkazala za velik uspeh. Po treh letih se je po mestu vsak dan vozil 5000 avtomobilov manj, kar je 10 odstotkov manj. Za 235 odstotkov se je povečala tudi priljubljenost javnega prevoza.

Cascais je doslej edina občina na Portugalskem, ki se je odločila za brezplačen javni prevoz in je zadovoljna z rezultati.

Livigno, vas v italijanskih Alpah ponuja brezplačen javni prevoz od 7.30 zjutraj do 20.00 zvečer.

Aero, očarljiv majhen danski otok, kjer se lahko brezplačno vozite z avtobusom, kolikor želite. A upoštevajte, da je trajekt, ki vas pripelje na otok, plačljiv.

V Amsterdamu so mestni trajekti, ki plujejo po njegovih kanalih, brezplačni za pešce, kolesarje in voznike mopedov.

Tudi vzhodno od nas

Od leta 2011 je brezplačen javni prevoz v češkem mestu Frýdek-Místek. Število potnikov se je v prvih dveh letih povečalo za kar 40 odstotkov. Avtobusi vas pripeljejo do bolj oddaljenih vasi in tako presežejo meje mesta, da zagotovijo brezplačen prevoz tudi za sosednje regije.

Brezplačen prevoz je tudi v poljskem mestu Polkowice, z 22.000 prebivalci in v nekaterih aglomeracijah njegovega kantona, v Lubinu in po celotnem kantonu ter v nekaterih aglomeracijah kantona Legnica, industrijskega mesta s 100.000 prebivalci.

Bolgarski Samokov s približno 27.000 prebivalci je imel brezplačen javni prevoz sprva le za prebivalce mesta, dve leti po začetku pa je javni prevoz za vse brezplačen.

V Sloveniji je brezplačen mestni prevoz omogočen za vse v Novi Gorici in Velenju.

Vir: The Mayor

(Visited 49 times, 1 visits today)
Close