Avtor bv; foto: Manca Ogrin 12:43 pop AKTUALNO

Slepi in slabovidni zaključili Slovensko planinsko pot

“Sledili so svojim sanjam in stopali naprej z odločnim korakom, čeprav niso videli poti,” so zapisali v Planinski zvezi Slovenije.

Tako so slepi in slabovidni skupaj izvedli 140 pohodov, prehodili več kot 97.500 kilometrov in osvojili tudi Triglav.

“S skupnimi močmi so premaknili meje mogočega. Z odtisom zadnjih dveh planinskih žigov, v Ankaranu in na Debelem rtiču, so inPlaninci v soboto, 23. septembra, sklenili prostovoljski projekt Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. Ta je od 8. februarja 2020 do danes po Slovenski planinski poti (SPP) popeljal več kot sto slepih in slabovidnih planincev, ki so jim planinska doživetja omogočili spremljevalci. Pridružili so se jim ìnPlaninci z okvaro sluha, gibalno ovirani in nevrorazličnih AMA. Tako se je na inkluzijskem pohodu ob prazniku slovenskega športa na Obali zbralo več kot 300 inPlanincev in njihovih spremljevalcev iz vse Slovenije, pa tudi gostje iz Hrvaške in Italije,” so povedali na PZS.

Številni zahtevni vzponi, tudi na Triglav

S podporo planinskih vodnikov in spremljevalcev so se povzpeli na številne zahtevne vrhove in med pohodi stkali mnogo prijateljstev, v najžlahtnejšem spominu pa jim bo ostal vzpon na Triglav. Na najvišji vrh Slovenije se je 18. julija 2023 povzpelo 19 slepih in slabovidnih, štirje nevrorazlični in gluhi pohodnik, spremljali so jih planinski vodniki, alpinisti in drugi spremljevalci. 

Piko na i svojemu trudu in vztrajnosti so postavili 23. septembra, ko je na inkluzijskem pohodu pot od Ankarana do Debelega rtiča premagalo več kot 300 slepih in slabovidnih planincev, oseb z okvaro sluha, gibalno oviranih, nevrorazličnih AMA, prostovoljcev, njihovih spremljevalcev in družinskih članov.

Tako so obeležili tudi 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Close