Sezona špargljev za zdrav in okusen obrok

16 aprila, 2020

Beluši oz. šparglji (lat. Asparagus officinalis) sicer izvirajo iz Male Azije, vendar so postali priljubljena stalnica tudi v naših kuhinjah. Prvi na dan pokukajo že v času velike noči, aprila, sveže pa lahko uživamo še junija.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Poznamo bele in zelene šparglje, odvisno od načina pridelave oz. gojenja. Beli so praviloma manj grenki, imajo bolj blag okus, belo barvo pa imajo zaradi pomanjkanja svetlobe (ker rastejo v temi). Zeleni so divji in so, zaradi svoje redkosti, tudi dražji.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Zdravilne učinkovine špargljev

Šparglji, ki so bogati z vitamini A, E, B1, B2, B6 in C, so izredno nizkokalorični. Vsebujejo folno kislino, ki jo naše telo potrebuje za tvorbo novih celic.
Poleg tega šparglji spodbujajo tudi presnovo in delovanje ledvic. Spodbujajo odvajanje urina, blažijo pa tudi težave z mehurjem. Velja še omeniti, da pri uživanju špargljev lahko opazimo ‘izrazit’ vonj urina, vendar to ni skrb vzbujajoče – samo pomeni, da šparglji delujejo.

Šparglji v kuhinji

Za odraslo osebo je za glavno jed praviloma 500 oz. 600 gramov špargljev dovolj, če pa jih pripravljate kot prilogo, jih bo 250 gramov več kot dovolj. Zelene šparglje moramo oprati, ker jih ne lupimo. Bele olupimo, saj lahko iz olupkov skuhamo juho. Enako debele šparglje pakiramo v šope po porcijah, ker jih ob kuhanju tako lažje vzamemo
ven iz vrele vode. Šparglje pripravljamo sveže (zamrznemo lahko le bele, ki jih prej operemo in olupimo). Čas  kuhanja: beli se kuhajo od 10 do 15 minut, zeleni 7 do 12 minut.

Nekaj predlogov za pripravo špargljev:

  • Najbolj preprosta priprava je kuhanje. Šparglje kuhamo v vroči in osoljeni vodi, pri čemer naj vršički gledajo ven, saj so kuhani prej kot preostali del. Posoda, v katerih jih kuhamo, naj bo pokrita. Kuhane potem lahko prelijemo s stopljenim maslom ali drobtinami.
  • Šparglji z rižem: šparglje najprej nekaj minut kuhamo, nato jih narežemo na kolobarje, prepražimo na čebuli ali česnu, zabelimo z vžvrkljanim jajčkom. Zraven postrežemo kuhan riž.
  • Enako pripravljene šparglje lahko zavijemo tudi v omleto.
  • Skuhane šparglje lahko dodamo v solate ali pa k ostalim jedem kot prilogo.
Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 203 times, 1 visits today)