Avtor BR; foto: adobestock 7:55 dop AKTUALNO

Prva pomoč: Kako ukrepati, če se v gorah zgodi nesreča?

Lani je bilo v slovenskih gorah rekordno število reševanj, reševalci GRZS so posredovali na 687 intervencijah, kar je bilo največ doslej.

Zato ne bo odveč, če še enkrat poudarimo, da se v gore podajajte odgovorno, postopno nabirajte izkušnje, spremljajte vreme, na turi pa sprejemajte prave odločitve, ki zagotavljajo največjo možno varnost.

»V gore se obvezno podajte z nahrbtnikom in priporočljivo planinsko opremo, kot so topla oblačila, naglavna svetilka, kapa in rokavice ter prva pomoč. Poskrbite tudi za kakovostno obutev,« opozarja strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Če se zgodi nesreča – ukrepajte hitro in pravilno

»Ohranite prisebnost, ocenite položaj, zaščitite sebe in ponesrečenca, nudite prvo pomoč in o nesreči obvestite reševalce s klicem na 112. Povejte, kdo kliče, kje, kaj in kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečenih, kakšne so poškodbe, okoliščine nesreče in kakšno pomoč potrebujete. Zaradi morebitnega reševanja s helikopterjem je koristen tudi podatek o vidljivosti na kraju nesreče,« opiše ukrepanje ob nesreči v gorah Aleš Kovač, predsednik Gorske reševalne službe Celje.


Uporabne povezave:

(Visited 39 times, 1 visits today)
Close