3:11 pop TURIZEM

Nepredvidljivost vremena v hribih – večkrat preverite napoved!

Vreme je še posebej v hribih nepredvidljivo, zato gorski reševalci vsem, ki hodijo v hribe, priporočajo, da pred odhodom na turo večkrat in pri zanesljivih virih (ARSO) preverijo vremensko napoved in da se v hribe odpravijo zgodaj zjutraj, saj so v popoldanskem poletnem času večkrat možne nevihte.

Vreme je v Sloveniji že v splošnem spremenljivo, v gorskem svetu pa še toliko bolj. ARSO vsak dan zjutraj izda vremensko napoved posebej za gorski svet, ki je na voljo tako v slovenščini kot v angleščini.

“Ker vreme močno vpliva na varnost obiskovalcev gora, je pomembno, da so seznanjeni z najnovejšo napovedjo in meritvami ter da sproti prilagajajo svoje cilje glede na vremensko situacijo. Obiskovalci naj tudi med turo preverjajo radarsko sliko, še posebej če je večja verjetnost neviht,” je o nepredvidljivosti vremena v hribih povedal Klemen Belhar, podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.

Dodal je še, da preden se podamo v gore, se prepričajmo o primernem vremenu pred turo, med njo in po predvidenem koncu: “Poleti upoštevajmo možnost hude vročine in poskrbimo za zadosten vnos brezalkoholne tekočine ter se primerno opremimo za prečkanje snežišč v zgodnjem poletju, za kar potrebujemo dereze in cepin.”

Slovenske Alpe imajo svoje posebnosti: nenadne spremembe vremena, zima traja dlje in se pojavi prej, krušljivost in globoke doline. “Pomembno je, da smo pri izbiri poti samokritični, ne zahajamo zunaj označenih poti ter da preverimo aktualne informacije o razmerah iz zanesljivih virov: vremenska napoved ARSOplazovno poročilo ARSO, stanje planinskih poti PZS; uporaba zanesljivih aplikacij – maPZS. Če se za pot ne čutimo povsem pripravljeni, najamemo licenciranega gorskega vodnika,” je še dodal podpredsednik GRZS Klemen Belhar.

Poznati je treba več kot le vreme

Poleg vremenoslovja je za varnejši obisk gora ključno poznavanje aktualnih razmer in objektivnih nevarnosti v gorah, prve pomoči, orientacije, različnih tehnik gibanja, potrebne opreme in znanja njene uporabe, postopno nabiranje izkušenj, temeljito načrtovanje ture in spoštljiv odnos do gora.

“V gore se obvezno podamo z nahrbtnikom in priporočljivo planinsko opremo, kot so topla oblačila, naglavna svetilka, kapa in rokavice ter prva pomoč. Poskrbimo tudi za kakovostno obutev. Držimo se planinskih poti, označenih s Knafelčevo markacijo. Brezpotja so namenjena samo najizkušenejšim. Bivaki niso turistične destinacije in do njih vodijo zahtevna brezpotja, ki zahtevajo znanje in izkušnje. Prenočevanju in nadomestitvi izgubljene tekočine in energije so namenjene planinske koče, a imejmo v mislih, da to ni klasičen gostinski objekt z visoko kulinariko, ampak nam nudijo osnovno zavetje in oskrbo,” je opozoril strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Poskrbite za svoje zdravje

Šerkezi, tudi gorski reševalec, je še poudaril, da je v gorskem svetu vedno več intervencij posameznikov z različnimi bolezenskimi stanji, saj so ljudje aktivni v visoki starosti, kar je dobrodošlo in pozitivno, ne smemo pa pozabiti, da se lahko kronične bolezni, kot so srčne težave, visok krvni tlak in sladkorna bolezen, zaradi posebnega gorskega okolja hitro zapletejo. Do medicinske pomoči je dolga pot in srčni zastoj se v takšnem primeru v večini konča s smrtjo. Zato imejte s sabo vedno zdravila, ki jih doma redno uporabljate, ne pretiravajte z dokazovanjem svojih moči, v gore se odpravite takrat, ko je vročinska obremenitev nizka in izberite cilj letom primerno.”

(Visited 40 times, 3 visits today)
Close