1:19 pop AKTUALNO

Proti luni smo poslali 3 tone odpadkov

Vesoljske smeti lahko postanejo tako pogoste, da bi lahko ovirale uporabo vremenskih satelitov …

Strokovnjaki menijo, da je odpadke – ostanke rakete, v orbito poslala Kitajska pred nekaj leti, čeprav Kitajska to zanika.

Ne glede na to, čigava je raketa, se je pred dnevi zaletela v skrajno stran lune s hitrostjo 9300 km/h, torej stran od radovednih oči teleskopov. Znanstveniki pravijo, da je predmet naredil luknjo v širini od 10 do 20 metrov in dvignil lunin prah, ki je letel na stotine kilometrov po njeni površini.

Ali so odpadki že kdaj udarili na Luno?

Luna že ima nešteto kraterjev. Z malo do nič atmosfere je praktično brez obrambe pred nenehnim udarom meteorjev in asteroidov ter občasnim prihajajočim vesoljskim plovilom, vključno z nekaterimi, ki so jih zaradi znanosti namerno strmoglavili.

Vpliv vesoljskih odpadkov na Zemljo

Večji odpadki lahko občasno vplivajo na Zemljo in imajo škodljive učinke na okolje. Na primer, ostanki ruskih raket Proton, izstreljenih s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu, danes zasipajo območje Altaja v vzhodni Sibiriji in so škodljivi za rastline ter živali.

Druga grožnja je, da vesoljske smeti postanejo tako pogoste, da bi lahko ovirale uporabo vremenskih satelitov, kar pomeni, da ne bomo mogli spremljati vremenskih sprememb, ki jih povzročajo onesnaževanje in emisije ogljika. ZDA, Rusija, Japonska, Francija in Evropska vesoljska agencija so že izdale smernice za ublažitev orbitalnih naplavin za reševanje tega vprašanja.

Kako na okolje vpliva tudi t.i. vesoljski turizem?

Vir: Euronews

(Visited 259 times, 1 visits today)
Close