Prihodnje leto naj bi bilo leto železnic

11 marca, 2020
Samo Kranjec
Prihodnje leto naj bi bilo leto železnic

Evropska komisija predlaga, da se leto 2021 razglasi za evropsko leto železnic. Namen predloga je prispevati k uresničevanju ciljev evropskega zelenega dogovora na področju prometa, saj je železniški promet okolju prijazen in energetsko učinkovit.

Z vrsto dogodkov, kampanj in pobud v letu 2021 se bo železniški promet spodbujal kot trajnosten, inovativen in varen način prevoza. Evropsko leto železnic v letu 2021 bo pripomoglo tudi k pospešitvi modernizacije železnic, kar je potrebno, da železnice postanejo bolj priljubljena alternativa manj trajnostnim načinom prevoza, sporočajo s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je ob napovedi predloga povedala, da železniški promet prinaša velike koristi in da železnice povezujejo EU na več ravneh, ne samo fizični. Dodala je, da vzpostavitev funkcionalnega omrežja po vsej Evropi pomeni uresničevanje tako potrebne politične kohezije EU.

Kljub rasti v železniškem prometu zmanjševanje izpustov

»Promet povzroča četrtino emisij toplogrednih plinov v EU, cilj pa je do leta 2050 zmanjšati njegove emisije za 90 odstotkov. Med predvidenimi ukrepi je tudi preusmeritev znatnega dela 75-odstotnega notranjega tovornega prometa, ki trenutno poteka po cestah, na železnice in celinske plovne poti. Železniški promet je med drugim tudi edini način prevoza, pri katerem so se emisije CO2 od leta 1990 skoraj stalno zmanjševale, hkrati pa se je obseg prometa povečal,« razlagajo v Predstavništvu.

Predlog Komisije o razglasitvi leta 2021 za evropsko leto železnic morata zdaj sprejeti Evropski parlament in Svet.

 

 


Nazaj v kategorijo AKTUALNO.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 64 times, 2 visits today)