Avtor BR, foto: arhiv MOSG 6:53 pop AKTUALNO, OBČINE

Praznične lučke bodo kljub draginji zasijale v vseh večjih slovenskih mestih

December je pred vrati, z njim pa tudi praznične okrasitve in čas, ko ga želimo preživeti v družbi najdražjih. Lahko tudi z obiskom katerega od praznično okrašenih slovenskih mest.

V 12 slovenskih mestnih občinah smo preverili, kdaj bodo prižgali lučke in pričarali praznično vzdušje po svojih mestnih ulicah.

Prvi bodo lučke prižgali v prestolnici in Krškem

Pred prvo adventno nedeljo, v petek, 25. novembra, bodo ob 17.15 tradicionalno prižgali praznično okrasitev v Ljubljani, ki bo na ogled do 8. januarja 2023. Kot so povedali na občini bodo lučke prižgane med 16.00 in 01.00 vsak dan, zadnji teden v decembru pa 24 ur na dan. Na isti dan bodo praznične luči prižgali tudi v Krškem, kjer bodo prižgane samo ponoči do 10. januarja 2023.

V soboto, 26. novembra, ob 17.00 bo prižig lučk in odprtje drsališča v Kopru. Prav tako v soboto jih bodo prižgali tudi v Celju, kjer jih bodo ugašali med 23.00 in 06.00. Kot so nam povedali na občini, bo letos poudarek na dnevnih nesvetlečih okraskih, kot so bučke, venčki, girlande, pentlje …

V ostalih mestih bodo lučke zažarele v decembru

V četrtek, 1. decembra, bodo lučke prižgali v štajerski prestolnici, Slovenj Gradcu in Velenju. V veseli december bodo v Slovenj Gradcu zakorakali ob 17.00. »Luči bomo zaradi energetske draginje ponoči ugašali, natančneje med polnočjo in peto uro zjutraj. Izjema bo le zadnji dan leta, ko bodo prižgane tudi ponoči,« so nam sporočili z občine.

V Velenju bodo praznično razsvetljavo prižgali ob 18.00. »Razsvetljava bo prižgana predvidoma do 15. januarja, luči bomo ugasnili čez dan, ko je svetlo, sicer bodo svetile celo noč do jutra,« so svojo odločitev pojasnili na občini.

foto: Bor Roman

V petek, 2. decembra, bo praznična okrasitev zasijala v vsej svoji lepoti tudi na Ptuju in v Novi Gorici. Najstarejše slovensko mesto bo lučke prižgalo ob 18.00, hkrati pa odpirajo tudi drsališče na mestni tržnici.

foto: Albin Bezjak

V Novi Gorici bodo praznične luči s smrečicami in okrasnimi darili ustvarjali praznično vzdušje vse do 9. januarja 2023.

foto Mateja Pelikan

Dan pred prihodom prvega od dobrih mož, 5. decembra, bodo praznično razsvetljavo prižgali še v Murski Soboti in Novem mestu. Pravljična dežela s figurami iz klasičnih pravljic in lučke bodo krasile Mursko Soboto vse do 6. januarja 2023. V dolenjski prestolnici pa bodo lučke in z LED lučmi osvetljeno drsališče obiskovalce razveseljevalo do 8. januarja 2023.

foto Videomedia

V Kranju bodo lučke ustvarjale praznično vzdušje najdlje

Praznične luči v Kranju prižgejo 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Kot običajno jih bodo ugasnili 8. februarja, na dan kulturnega praznika oz. njegove smrti. »Varčevalni ukrep, ki ga letos načrtujemo v zvezi s tem, je regulacija novoletne razsvetljave tako, da bodo lučke vklopljene od poznih popoldanskih ur do polnoči,« povedo na občini. Ker je Kranj Prešernovo mesto, so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer »Dobro v srcu mislimo«, »Vsi naj si v roke sežejo« ter »Kozarce zase vzdignimo«, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju.

foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
(Visited 277 times, 2 visits today)
Close