Avtor IF; foto: shutterstock.com 9:01 dop AKTUALNO

Poznate te bučke iz Amerike, ki uspevajo tudi pri nas?

Čajota (Sechium edule) je bujno rastoča vzpenjavka, ki potrebuje močno oporo in veliko prostora saj zraste do 20 metrov. Listi so podobni kot pri kumarah, a večji.

Plodovi čajote so hruškaste oblike običajno posejani z ostrimi bodicami, obstajajo pa tudi sorte brez bodic. Zaradi slednjih rastline imenujejo tudi bodeče buče, ponekod tudi mehiške buče, saj izvirajo iz Srednje Amerike.

Zato pri nas ne prezimijo in jih moramo saditi vsako leto znova. Za razliko od bučk v notranjosti ne skrivajo semen ampak eno samo veliko koščico. Plodovi so težki do 250 gramov.

Vsi deli so užitni, z izjemo bodic, ki jih moramo odstraniti. Liste lahko uporabljamo za čaj, ki zmanjšuje slabi holesterol in ugodno vpliva na nivo sladkorja v krvi.

Zeleno meso spominja na bučke, a je bolj nežno in sočno, z limoninim pridihom. Meso vsebuje predvsem vitamine B in C, ter deluje očiščevalno.

Med kuhanjem meso ne razpade in je prijetno hrustljavo, okus pa spominja na bučke, kolerabo in cvetačo. Koščica ima oreškast okus. Ker je mehka jo lahko uživamo presno ali pa pečeno oziroma ocvrto. V slednjem primeru njen okus spominja na kostanj. Užitni so tudi gomolji, katere pripravljamo kot krompir.

Zaradi visoke vsebnosti vode so čajote primerne tudi za smutije.

Kako sadimo čajote?

Plodove za sajenje izberemo jeseni in jih zavijemo v papir ter hranimo v hladnem prostoru. Konec zime iz plodov začnejo poganjati kaliči, zato jih že februarja sadimo v kvaliteten substrat in postavimo v toplejši prostor.

Rastlina je občutljiva na mraz, zaradi česar jo presajamo na prosto šele od konca maja naprej. Tla morajo biti dobro pogojena, okoli rastline pa položimo zastirko. Potrebuje veliko vode tudi deset in več litrov dnevno. Plodovi se razvijejo v mesecu dni, posamezna rastlina pa rodi tudi več kot 20 kilogramov.

(Visited 12.290 times, 18 visits today)
Close