Ponarejeno covid potrdilo vas ne pelje čez mejo, ampak do kazni

11 junija, 2021

Slovenski policisti so v preteklih mesecih na mejnih prehodih obravnavali primere, ko so se potniki ob vstop v Slovenijo skušali izogniti karanteni in so se zato pri mejni kontroli izkazovali s ponarejenimi potrdili.

“Vse potnike, ki bi se skušali izogniti karanteni ob povratku v Slovenijo, opozarjamo, da je izkazovanje s ponarejenimi potrdili kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251. členu Kazenskega zakonika RS. Policisti so ob mejni kontroli pozorni tudi na verodostojnost samih potrdil, ki jih predložijo potniki, pri tem pa sodelujejo tudi z Zdravstvenim inšpektoratom RS,” so sporočili minuli konec tedna s Policije.

Preberite tudi: Kako čez mejo, če ste cepljeni?

Kako čez mejo, če smo cepljeni – kartonček ali potrdilo?

Kaj se zgodi, če vas dobijo s ponarejenimi “covid pasošom”?

Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo. Osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, pa kazensko ovadijo. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je po Kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let.

“V kolikor oseba drugače izpolnjuje pogoje za vstop na območje Slovenije, jo policisti po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja napotijo tudi v 10-dnevno karanteno na domu v skladu z imenovanim odlokom. Tiste tuje državljane, ki v Sloveniji nimajo prebivališča in ne morejo izkazati naslova bivanja, kjer bodo prestajale karanteno, pa se jim vstop v Slovenijo dovoli le, če so zagotovljene ustrezne nastanitvene kapacitete za izvajanje karantene,” so še povedali na policiji.

 

Vir:policija

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 280 times, 1 visits today)