Kako čez mejo, če smo cepljeni – kartonček ali potrdilo?

25 maja, 2021
Do t.i. Covidnega potrdila bo treba počakati še kakšen mesec, a tudi do takrat je večinoma pogoj za prehajanje meje t.i. pogoj PCT - preboleli, cepljeni testirani.

Do t.i. Covidnega potrdila bo treba počakati še kakšen mesec, a tudi do takrat je večinoma pogoj za prehajanje meje t.i. pogoj PCT – preboleli, cepljeni, testirani.

Na nas se je obrnil bralec iz Ljubljane, ki mu je zdravnica ob prvem odmerku cepiva dejala, da mora kartonček prinesti s seboj, ko bo klican na drugi odmerek, vendar pa da kartonček ni “potni list za čez mejo”. Potrdilo si mora natisniti s spletne strani Zvem-ezdrav. Ko je opomnil, da digitalnega potrdila nima in se torej v portal ne more prijaviti, pa mu je svetovala, da obišče osebnega zdravnika, ki mu bo izdal pisno potrdilo.

Drug primer pa je bralka iz manjše občine, ki je ne želi imenovati. Cepljena je bila že z dvema odmerkoma, klicala v svojo ambulanto, kjer pa so ji rekli, da nič ne vedo o tem in ne izdajajo potrdil. Kartonček naj bi bil dovolj.

Torej, kaj drži?

Za trenutno aktualne informacije je treba preveriti spletno stran vlade, kjer so napisani pogoji za prehajanje meja. Dostopna je tule.

Tako npr. lahko razberemo, da so Dokazila o cepljenju za prehajanje meje s Hrvaško lahko:

  • izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca cepiva ali
  • vpis v Knjižico o cepljenju ali
  • izdano potrdilo o opravljenem cepljenju (tudi v obliki kartončka, ki ga prejme oseba ob cepljenju). Cepljene osebe si lahko potrdilo natisnejo tudi prek portala zvem.eZdrav.si (dostop z digitalnim potrdilom).

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 6.357 times, 40 visits today)