6:54 pop AKTUALNO

Podvodni svet: Morski ježek ima rad čisto morje

Morski ježki so strupeni, a njihov strup le redko ogrozi človeka. Največ preglavic nam povzroči, če ga pohodimo, saj zlomljene bodice ostanejo v koži stopala.

Morski ježek sodi v skupino iglokožcev. Zanj je značilno okroglo in majhno telo s številnimi bodicami, ki so običajno temno rjave ali črne barve.

Po morskem dnu se premikajo zelo počasi. Pred plenilci jih ščitijo bodice, a kljub temu so nekateri raki, morske vidre in volčje jegulje prilagojene za njihovo plenjenje.

Življenjski prostor

Naseljujejo vse svetovne oceane, v slovenskem morju živijo ob pomolih in v plitvini blizu plaž, saj je tam več organskih materialov, s katerimi se med drugim prehranjujejo. Hkrati pa plima pogosto naplavi tudi morske alge, katere so njihova priljubljena hrana. Ustno odprtino imajo na spodnji strani, zadnjično pa na vrhu skeleta.

Morski ježek je zaščiten!

Za svoje življenje potrebujejo čisto vodo, saj dihajo s škrgami, ki so zelo občutljive na pomanjkanje kisika, ki je značilno za onesnažene vode. Ker v Sloveniji število morskih ježkov upada, so zaščiteni.

Vsako leto znova različne okolju in živalim prijazne organizacije opozarjajo, da morske ježke in druge morske živali pustimo pri miru.

Bližnje srečanje z morskim ježkom

V primeru, da stopimo na morskega ježka, moramo čim prej odstraniti bodice, ki so ostale v koži stopala. Pri odstranjevanju bodic si lahko pomagamo tako, da prizadeto mesto stopala namočimo v kis ali si pomagamo z obkladki, namočenimi v kisu, saj kis pomaga raztopiti bodice morskega ježka. Mesto okrog vboda speremo in namažemo z mazilom za blaženje bolečin, oteklin in vnetij.

Spremljajte našo poletno rubriko Podvodni svet v Sloveniji TULE.

Vir: A-Z animals, Pag, Naša lekarna

(Visited 471 times, 5 visits today)
Close