12:14 pop AKTUALNO

Orjaški klop iz tropskih krajev prihaja tudi k nam? (Že v Avstriji in Italiji)

Raziskovalci v Mestnem prirodoslovnem muzeju v Trstu so ugotovili prisotnost nove vrste klopov na tržaškem Krasu, to je orjaški klop. (Hyalomma marginatum).

Posamezne klope te vrste, ki izvira iz vročih in suhih okolij južnega Sredozemlja, so že odkrili v preteklosti, vendar so mrzle zime doslej preprečile naselitev v lokalnem okolju.

Podnebne spremembe so v zadnjih letih ‘odnesle’ dolgotrajno zimsko pozebo na Krasu; to je po vsej verjetnosti omogočilo naselitev populacij nove vrste klopa, o kateri so sicer pred kakšnim mesecem poročali tudi iz Avstrije.

Tudi orjaški klop prenaša bolezni

Orjaški klop je precej večji od naših domorodnih klopov, razlikuje pa se tudi njegovo bivalno okolje – to so namreč odprta sončna območja z nizko travo in kamenjem, značilnim kraškim okoljem. Orjaški klop je menda tudi bolj agresiven – saj se ljudem in živalim zelo približa, tudi po poteh.

Dobra stran velikosti tega klopa je, da ga hitreje opazimo in tudi lažje odstranimo – oboje je pomembno, da naredimo čimprej, da preprečimo prenos bolezni, ki jih prenaša tudi ta vrsta.

(Visited 93 times, 1 visits today)
Close