Avtor ur; foto: adobestock 3:11 pop AKTUALNO

Odpoklici: od jabolk do sladkarij, od zelenjave do mesa

Odpoklici so se v zadnjem tednu kar vrstili …

UVHVVR je v okviru rednega vzorčenja odvzela uradni vzorec jabolk, v katerih je bila ugotovljena prisotnost aktivne snovi fenpiroksimat (pesticid), ki ni registriran za uporabo v Sloveniji, je pa registriran za uporabo v EU.

Izmerjena vsebnost je sicer v skladu z EU zakonodajo- EU mejno vrednostjo. Živilo se je prodajalo kot Izbrana kakovost, zaradi česar je bil tudi sprejet ukrep umika, so pojasnili o jabolkih jonagold, ki so bila naprodaj v trgovinah Engrotuš d.o.o. in Spar d.o.o..

Isti dan, 28. 6., pa je UVHVVR od odgovornega izvajalca dejavnosti prejela informacijo o umiku paprike zaradi presežene vrednosti pesticida. Gre za albanske paprike, kozji rog, rdeče, ki so bile naprodaj v Mercatorju.

Sladkarije

UVHVVR je s strani odgovornega nosilca dejavnosti prejela informacijo o izvajanju odpoklica čokolade VEGANZ BIO ČOKOLADA ARAŠID-KARAMELA zaradi možne prisotnosti delcev lesa.

V okviru uradnega nadzora ob uvozu živil pa je odvzela vzorec roladice, polnjene z okusom mleka, v kateri je bila ugotovljena presežena vsebnost sorbinske kisline. “Vzorec zaradi presežene vsebnosti sorbinske kisline ni skladen z zakonodajo o aditivih. Vzorec je bil ocenjen kot varen, kljub temu ga lahko potrošniki vrnejo na mesto nakupa,” so pojasnili o roladicah proizvajalca Klas d.d., Sarajevo.

In še piščančje meso

UVHVVR je bila s strani izvajalca dejavnosti obveščena, da izvaja odpoklic živila zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Salmonella enterica. Gre za začinjeno piščančje meso proizvajalca Mesnica in trgovina Gabrek, Martin Tibaut s.p.

(Visited 317 times, 1 visits today)
Close