12:34 pop AKTUALNO

Odpoklici med prazniki: v živilih našli strupene snovi, salmonelo, parazite …

Med prazničnimi dnevi je bilo odpoklicanih nekaj živil, ki jih ni pametno zaužiti…

24. aprila je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v okviru uradnega nadzora rib – postrvi, ugotovila prisotnost nedovoljene farmakološke aktivne snovi, za katere proizvajalec Grari d.o.o., Nožice, Radomlje, izvaja umik oz. odpoklic.

V postrveh je bila presežena vrednost malahitnega zelenila. Gre za barvilo, ki se ga uporablja v tekstilni industriji, hkrati pa je tudi antiparazitik za ribe in ribja jajčeca. Na zdravtsvenih straneh lahko preberemo, da je zdravju škodljivo v stiku s kožo in pri zaužitju. Je strupena snov, ki lahko povzroča draženje kože, sluznic, poškodbe oči, jeter … Nosi znak Zdravju škodljivo, marsikje je prepovedan zaradi suma na rakotvornost.

“Kupci,  ki so ribe zamrznili in jih še hranijo,  naj jih ne uporabijo oz. zaužijejo, temveč naj jih vrnejo na mesto nakupa,” svetuje UVHVVR.

Kamenje, salmonela in gliste

Nekaj dni zatem so odpoklicali klinčke zaradi možne prisotnosti tujkov (kamenje), in sicer gre za proizvod Klinčki celi, 50g; Condimentum, Sežana; ter začinjene piščančje ražnjiče, Mesarstvo Nikl d.o.o., Betnavska  cesta 122, Maribor, zaradi Salmonele. Sledilo je še obvestilo podjetja DON DON d.o.o. o izvajanju odpoklica za proizvod Masleni Toast zaradi možne prisotnosti semen, ki niso navedena na deklaraciji in lahko povzročijo alergijsko reakcijo.

S strani poslovnega sistema Mercator d.o.o. pa je bila UVVHR obveščena o izvajanju odpoklica za sveže skuše v postrežni ponudbi v ribarnicah zaradi možne prisotnosti parazita (Anisakis – vrsta glist), dobavitelj Meduza d.o.o. s Hrvaške. Živilo je bilo v prodaji v ribarnicah v  trgovski verigi Mercator 18., 20. in 21. aprila 2023.

“Potrošniki, ki so ribe kupili in jih še hranijo, naj jih ne uporabijo. Lahko jih vrnejo v poslovalnico, kjer so jih nabavili,” pravi UVHVVR.

(Visited 574 times, 1 visits today)
Close