Odpoklicanih živil vse več: kaj je etilen oksid in kje vse se nahaja?

26 avgusta, 2021

Seznam zaradi etilen oksida odpoklicanih živil je vse daljši in daljši. Odpoklicanih je že več kot 150 jogurov, kefirjev, sladoledov, med njimi zelo veliko tistih z oznako ‘bio’.

Sporen je aditiv E410 gumi iz zrn rožičevca, v katerem je bila ugotovljena prisotnost etilen oksida. Z etilen oksidom je bila torej kontanimirana rožičeva moka. Izdelki, ki jo vsebujejo, pa lahko škodujejo zdravju ljudi, če so jim izpostavljeni daljši čas.

Kaj sploh je etilen oksid?

Etilen oksid je snov, ki ima rakotvorne lastnosti in predstavlja tveganje za zdravje ljudi. ”V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno). Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko postavljena na 0,05 mg/kg živila in predstavlja mejo za ukrepanje glede varnosti živil,” pravijo na NIJZ.

Kot so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije, etiled oksid ni snov, ki se nahaja na vatiranih palčkah, ki jih uporabljajo pri testih na koronavirus. Se pa že desetletje uporablja za sterilizacijo tovrstnih medicinskih pripomočkov. A ta količina je tako majhna, da je njena nevarnost zanemarljiva.

Ni pa zanemarljivo, ko se etilen oksid pojavi v hrani. Uporablja se namreč tudi kot sredstvo za zatiranje škodljivcev s postopkom zaplinjanja. Če je ta postopek izveden nepravilno, se lahko v hrani pojavijo (pre)velike količine te snovi, kar se sedaj dogaja.

Zakaj zdaj?

Zanimalo nas je, zakaj tako množičen odpoklic sedaj, ali se prisotnost te snovi prej ni preverjala in ali je mogoče, da je nekdo več let zapored užival z etilen oksidom kontanimirane izdelke. Takole so nam odgovorili na Ministrstvu za kmetijstvo:

”Etilen oksid ni bil vključen v program EU monitoringa, ker ni odobren kot aktivna snov za uporabo v FFS na nivoju skupnosti. So pa njegovo prisotnost preverjale nekatere države članice v okviru nacionalnih monitoringov predvsem zaradi uvoza iz tretjih držav. Po odkritju onesnaženosti sezama z omenjeno spojino, so tako odgovorni izvajalci dejavnosti kot inšpekcijske službe poostrile nadzor. Iz podatkov EU hitrega sistema obveščanja o nevarnih živilih in krmi (RASFF) je razvidno, da se ostanki etilen oksida pojavljajo tudi v drugih izdelkih: začimbe, zelišča, aditivi,…. . Glede na trenutno dostopne podatke (ugotovitve preverjanja sledljivosti) ne moremo reči, da se je to izvajalo več zaporednih let. Poleg tega tudi niso vsa živila/loti neskladni, zato vnos preko večletnega uživanja istega izdelka ni verjetno.”

Zagotovili so, da se v prihodnje ta problematika zaradi poostrenega nadzora ne bo ponavljala, da pa žal 100 % varnosti ni mogoče zagotoviti na nobenem področju, niti na področju varne hrane ne.

Kaj storiti, če imamo doma odpoklican izdelek?

”Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa. Običajno je za povračilo kupnine potreben račun,” svetujejo v službi za odnose z javnostmi na Ministrstvu za kmetijstvo.

Seznamu odpoklicanih živil lahko sledite tukaj.

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 1.156 times, 24 visits today)