Avtor bv; foto: shutterstock.com 3:11 pop AKTUALNO

Odpadne vode razkrile: Največ kokaina v Ljubljani, pojavlja se tudi ketamin

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog SCORE 2022, v katero je bila že šestič vključena tudi Slovenija.

Med slovenskimi mesti beležimo najvišje masne obremenitve večine tarčnih ostankov drog (benzoilekgonina – biomarker kokaina, MDMA – biomarker ekstazija in metamfetamina) v Ljubljani, amfetamina pa, kot pretekla leta, v Velenju. Najvišja masna obremenitev THC-COOH (biomarker THC) je bila zabeležena v Kopru, tesno pa mu sledi Ljubljana.

Glede na povprečne masne obremenitve biomarkerjev nedovoljenih drog se nobeno izmed slovenskih mest v 2022 ni uvrstilo med 20 najvišje uvrščenih mest sodelujočih v raziskavi.

Letos je EMCDDA uvrstila tudi disociativni anestetik v raziskavo. Izmed 15 mest, ki so poročala vsebnosti ketamina, se je Ljubljana uvrstila na peto mesto, v ostalih slovenskih mestih pa le-ta ni bil določen nad mejo detekcije.

Raba drog konstantna, v nekaterih mestih pa narašča

Rezultati so, kot sporoča Institut “Jožef Stefan” ponovno pokazali, da je časovni trend uporabe drog specifičen za posamezno mesto: “Za napoved časovnih trendov uporabe preučevanih prepovedanih drog je po SCORE priporočilih potrebno vsaj pet zaporednih letnih meritev. Ljubljana je bila v letu 2022 v SCORE vključena že šesto zaporedno leto, Maribor in Domžale-Kamnik pa peto. Rezultati nakazujejo, da je z redkimi izjemami v opazovanem šestletnem obdobju uporaba drog v vključenih mestih konstantna. Izjeme kažejo, da trend porabe kokaina narašča v Mariboru, Domžale-Kamnik in Novem mestu.”

(Visited 208 times, 1 visits today)
Close