11:00 dop AKTUALNO

Obrazec in pogoji za potovanje v Grčijo

Slovensko veleposlaništvo v Atenah sporoča, da lahk potniki iz tujine zdaj vstopijo v Grčijo, če imajo digitalno potrdilo o covidu-19, ki vsebuje podatke o tem, ali:

  1. so bili cepljeni proti covidu-19,
  2. imajo negativen izvid hitrega testa ali testa PCR,
  3. so covid-19 preboleli.

Potrdilo je lahko v digitalni ali papirni obliki.

Velja, da digitalno dokazilo o covidu-19 ni obvezno. Potniki še vedno lahko vstopajo v državo pod enakimi pogoji kot prej – s potrdilom o cepljenju, negativnim izvidom testa PCR ali potrdilom o preboleli bolezni.

Obvezno testiranje PCR na covid-19 za vstop v državo bo veljalo za otroke, stare 6 let in več.

Trajanje obvezne karantene se je za potnike, pri katerih je izvid hitrega testa na covid-19 pri testiranju ob prihodu v Grčijo pozitiven, je bil za cepljene skrajšan na 7 in za necepljene na 10 dni. (Prej je bilo trajanje obvezne karantene za vse 14 dni.)

Obrazec za vstop v Grčijo

Grčija bo dovolila vstop potnikom, ki so izpolnili obrazec o lokaciji potnika (PLF) dan pred potovanjem. Obrazec PLF je obvezen in ga morajo izpolniti vsi potniki ne glede na državljanstvo.

Dokazila, ki jih potrebujete za vstop v Grčijo

Potniki iz tujine morajo imeti tudi eno od naštetih dokazil:

  • potrdilo o cepljenju, iz katerega je razvidno, da je od polnega cepljenja proti covidu-19 minilo 14 dni. Potrdila o cepljenju morajo biti izdana pri javnem organu in v enem od naštetih jezikov: angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini. Ime na potrdilu o cepljenju mora biti enako imenu v potnem listu, navedeni pa morajo biti še vrsta prejetega cepiva, število odmerkov in datum cepljenja za vsak odmerek. Priznana cepiva so: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson & Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics in Sinopharm.
  • negativni izvid testa PCR (v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini), opravljenega pred največ 72 urami. (Pravilo velja za otroke od 6. leta starosti.)
    potrdilo o preboleli bolezni (v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini), v katerem je navedeno, da je imetnik okužbo s koronavirusom prebolel v zadnjih 9 mesecih. To se dokazuje s potrdilom o preboleli okužbi, ki ga izda javni organ ali certificiran laboratorij. (Pravilo velja za otroke od 6. leta starosti.)
  • digitalno potrdilo o covidu v digitalni ali tiskani obliki, ki bo vsebovalo podatke o tem, ali so bili potniki cepljeni proti covidu-19, ali imajo negativen izvid testa (hitrega ali PCR), ali pa so virusno okužbo preboleli.
    Za vse, ki niso državljani EU, je najbolj priporočljiv način potovanja neposredni let v Grčijo. V vseh drugih primerih morajo potniki upoštevati zahteve države vmesnega postanka.

Hitro testiranje ob prihodu

Ne glede na potrdilo o zdravstvenem stanju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, opravljeni naključni zdravstveni pregledi (odvisno od podatkov na obrazcu PLF). Če je potnik izbran za hitro testiranje na koronavirus in je izvid pozitiven, mora v karanteno za: 7 dni, če je bil potnik cepljen proti covidu-19, oz. 10 dni, če je potnik necepljen. V obeh primerih morajo potniki na zadnji dan karantene opraviti test PCR. Če je test negativen, se obvezna karantena zaključi.

 

(Visited 1.244 times, 1 visits today)
Close