2:07 pop AKTUALNO

Nov izbruh salmonele v Sloveniji? Vir okužbe še ni znan

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji.

Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v preteklih dneh epidemiološki službi NIJZ sporočeno povečano število prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo različne območne enot NIJZ (Ravne, Murska Sobota in Celje). Po dosedanjih podatkih je trenutno potrjenih 10 primerov. Epidemiološka preiskava je v teku.

“Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. V Sloveniji smo sicer zaznali tudi druge, za ta čas značilne virusne črevesne okužbe, ki niso povezane z zgoraj omenjenim povečanim številom okužb s salmonelozo,” so sporočili.

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

V zvezi s tem poteka intenzivna preiskava, več informacij in druge podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh.

(Visited 162 times, 7 visits today)
Close